У Львівській ОДА дивуються, чому навчання у Митрополичих садах викликали резонанс (ВІДЕО)

Новини 23 Червня, 2021 206

Не треба боятися воєнних навчань: роз’яснення щодо земельної ділянки поблизу Митрополичих садів Собору Святого Юра у Львові

Рейдерське захоплення чи планові навчання. Що відомо про конфлікт у Митрополичих садах у Львові

На території нижніх Митрополичих садів у Львові мали провести навчання працівників Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Втім, планові навчання не відбулись, адже представники греко-католицької церкви не впустили працівників на територію, назвавши подію “військовим рейдерським захопленням”.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У вересні минулого року міська рада передала нижні Митрополичі сади — 2 гектари землі у користування УГКЦ.

“Однак на цій земельній ділянці є невеличкий клаптик – три сотки землі, де колись стояла радіовежа. На сьогодні вона демонтована – у свій час це було спільне рішення міста, держави і церкви. Там лише збереглося певне комунікаційне обладнання, а об’єктів нерухомого майна немає”, — каже заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Це місце перебуває у державній власності, втім, щоб потрапити до нього, військовим потрібно їхати територією Митрополичих садів.

“Від нас вимагали зробити протиправні дії. Ті дії, на які ми не маємо дозволу. Ми мали дати дозвіл запустити великогабаритну техніку сюди, на територію, яка знаходиться в охоронній спадщині ЮНЕСКО”, — каже прессекретар Львівської архієпархії Павло Дроздяк.

Технічний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Сергій Семерей каже, ніякого захоплення не було. Це були планові навчання. Зараз Концерн судиться із Львівською міською радою. Вимагають визнати ухвалу незаконною.

“Лист Держспецзв’язок відправляв. Але цей лист не потребував відповіді, тому що це об’єкт концерну РРТ, який перебуває у сфері управління Держспецзв’язку. Цей лист носить форму повідомлення про те, що в цьому випадку мали відбуватись ці навчання”, — каже Сергій Семерей.

За словами начальника управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у Львівській області Сергія Жука, навчання передбачали спеціальні заняття з організації зв’язку та відпрацювання взаємодії з операторами телекомунікації. Ці заходи були наперед узгоджені з адміністрацією Держспецзв’язку.

“Виїзд планувався до об’єктів Львівської філії Концерну РРТ, і в межах навчань планували задіяти не лише цей об’єкт. Такі заняття проводяться і на інших наших об’єктах, зокрема, і на Високому замку. Саме на цій ділянці роботи мали проводитись вперше. Автомобілі, що приїхали, були не важкою військовою технікою, а вантажівками із засобами зв’язку – апаратними зв’язку”, — каже Сергій Жук.

Цю інформацію підтвердив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

“Такі заходи проводяться у всіх областях України. Наголошую, що йшлося не про розміщення техніки та засобів Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення на ділянці, яка передана у постійне користування Львівській міській раді, а фактично проїзд цією частиною до земельної ділянки, на якій розміщені об’єкти, які належать Держспецзв’язку. Чому це викликало такий резонанс – важко пояснити”, — каже Андрій Годик.

Як повідомив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач, позиція Львівської міської ради щодо Митрополичих садів чітка – це місце має належати церкві.

“Вважаємо, що потрібно відновити історичну справедливість – це місце має бути місцем духовності, сили і рекреації, бути справжньою окрасою міста, зроблений красивий сад, а залишки обладнання з радянських часів – три вишки, які працювали проти України і проти церкви, треба забрати”, — каже Любомир Зубач.

За попередньою домовленістю між Андрієм Садовим та прем’єр-міністром України, надалі телекомунікаційне обладнання перенесуть на іншу ділянку.

Коментарі

Позначки: , ,