У Львівській філармонії відсвяткували ювілей Віктора Камінського

Новини 17 Вересня, 2023 141

Розпочала програму духова музика композитора, а саме молитва “Te Deum”, соло в якій виконав керівник та концертмейстер оркестру Володимир Дуда

Розпочала програму духова музика композитора, а саме молитва “Te Deum”, соло в якій виконав керівник та концертмейстер оркестру Володимир Дуда

Друзі, колеги-композитори, знані музиканти та студенти ввечері 14 вересня наповнили залу імені Станіслава Людкевича. Всі вони прийшли привітати з ювілеєм відомого українського композитора Віктора Камінського.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу філармонії.

Програму концерту до 70-річчя, яку склали кращі твори Маестро виконував оркестр, з яким Віктора Камінського пов’язують довгі роки плідної співпраці – Академічний камерний оркестр “Віртуози Львова” під орудою Тараса Вергуна. Солювали Софія Соловій, Оксана Рапіта, Катерина Шалайська та Олена Мацелюх.

Твори вибрані до програми якнайкраще розкривали талант Віктора Камінського в різних жанрах його творчості. 

За словами української музикознавиці, докторки мистецтвознавства Любові Кияновської: ““Щодо творчості Віктора Камінського можна перефразувати відомий вислів Бетховена “Більше виразу, аніж зображення”, як “Більше виразу аніж експерименту”. Тому він не цурається жодних джерел, жодних жанрів і однаково добре почуває себе в інструментальному концерті, літургії, естрадній пісні, театральній музиці, чи фортепіанній мініатюрі. Для нього не існує високих та низьких жанрів”.

Розпочала програму духова музика композитора, а саме молитва “Te Deum”, соло в якій виконав керівник та концертмейстер оркестру Володимир Дуда.

Продовжив вечір твір-присвята Мирославу Скорику  “Leopolis concerto grosso” Віктора Камінського, який ще називають  зізнанням в любові до міста, ця музика якнайкраще увібрала в себе звукові ландшафти Львова: звучання органу, яке в творів відтворила солістка Олена Мацелюх, величних храмів, раптові зміни динаміки та настроїв єднаються в музиці, як і контрастні барви історії самого Леополіса.

Вечір продовжили пʼєса за однойменною працею Фрідріха Ніцше “Мандрівник і його тінь” та “Супергармонія в ритмах Океану” на тему пісні Святослава Вакарчука, в яких солювала Катерина Шалайська.

Також вперше за довгий час прозвучав один із найзагадковіших творів композитора Диптих “З Жюлі д’Аспермон” для мецо-сопрано і камерного оркестру на вірші Лідії Мельник, який разом з “Віртуозами Львова” виконала Софія Соловій.

Завершувала вечір ще одна присвята – Концерт “Памʼяті Василя Барвінського” для фортепіано та камерного оркестру.  Солювала в якому Оксана Рапіта. Трагічна доля та великий талант Барвінського продовжують плекати мужність, відданість своїй країні та незламність. Для Віктора Камінського, також уродженця Тернопільщини, Барвінський став одним з орієнтирів на творчому шляху. 

Коментарі

Позначки: