Телеміст з російськими пропагандистами: Нацрада ухвалила рішення щодо NewsOne

Новини 09 Липня, 2019 85

Ілюстрація: "Прямий"

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 9 липня з приводу спільної ініціативи “NewsOne” і “Росія 1” провести телеміст ухвалила низку рішень.

Про це повідомив член регулятора Сергій Костинський на сторінці у Facebook.

Відповідно до повідомлення, було ухвалено наступні рішення:

  1. Звернутися до ліцензіатів (телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуг) щодо необхідності неухильного дотримання у своїй діяльності вимог чинного законодавства України.
  2. Звернутися до Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України з метою вжиття в межах компетенції заходів реагування.
  3. Створити робочу групу з питань захисту інформаційного простору за участю СБУ, НАЗК, НБУ, МВС, МІП та інших органів державної влади.
  4. Звернутися до Верховної ради України щодо внесення змін в законодавство з метою збільшення повноважень Національної ради.
  5. Через зафіксований контент в ефірі, що має ознаки мови ворожнечі, призначити перевірку ТОВ “НОВИНИ 24 ГОДИНИ”, м. Київ (НР № 00034-м від 26.06.2016), на предмет дотримання вимог:

– частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію”: “Інформація не може бути використана для закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини” в частині розпалювання ворожнечі

– абзацу четвертого частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”: “Не допускається використання телерадіоорганізацій для: закликів до розв`язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті” в частині розпалювання ворожнечі

Також зазначено, що щодо всіх проектів рішень голосування було одностайним.

Нагадаємо, 8 липня телеканал Newsone повідомив про скасування “телемосту” с російським каналом “Росія1”.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав Службу безпеки України негайно відреагувати на брутальне порушення законів країни телеканалом “NewsOne”, який заявив про намір влаштувати телеміст з російським телеканалом “Росія1” 12 липня.

Телеканалу “NewsOne” через влаштування телемосту з каналом “Росія1” загрожують попередження, штрафи і втрата ліцензії.

Голова делегації України в ПАРЄ Володимир Арʼєв написав у Facebook, що влаштовувати розмову з Російською Федерацією можна лише після того, як РФ поверне Україні окуповані Крим та Донбас.

Політолог Сергій Таран заявив, якщо дати можливість провести телеміст між каналами “Росія1” та “NewsOne”, то це може призвести до повного демонтажу української державності крок за кроком.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко виступила проти телемосту телеканалу NewsOne з “Росія1”, назвавши останній рупором ненависті до України.

“Європейська Солідарність” заявила, що анонсований “телеміст” за участю забороненого в Україні пропагандистського телеканалу та одного з українських каналів, який входить в медіа-групу Віктора Медведчука, – це серйозний виклик усій інформаційній безпеці України.

“Прямий”

 

Коментарі

Позначки: , ,