Старі кінотеатри Львова. Що відкривають на місцях закритих кінотеатрів

Новини 27 Серпня, 2021 390

Старі кінотеатри Львова. Що відкривають на місцях закритих кінотеатрів

У другій половині XX століття у Львові функціонувало близько 30 кінотеатрів. Зараз з них діє лише один у Горіховому гаю.

Кореспонденти Суспільного дізналися чому зали, у які масово ходили люди, довелося зачинити, пише Четверта студія.

Досі діє кінотеатр у Горіховому гаю. Нині він називається Lviv Film Center. А раніше цей кінотеатр називався “Орлятко”.

Кінотеатр “Орлятко”

Його відкрили у 1978 році. У сучасному кінотеатрі досі збереглася техніка для показу плівкових фільмів. Зберегли і фільми на плівці.

Техніка для показу плівкових фільмів

“У нас є колекція близько 800 фільмів, точніше десь 786. Це плівка, навіть є фільми з 1936 року чорно-білі, в нас є один такий фільм. При нагоді ми можемо його і будь-який фільм продемонструвати”, — розповідає провідний інженер Lviv Film Center Михайло Луць.

Старі кінотеатри Львова. Що відкривають на місцях закритих кінотеатрів

Простір кіноцентру використовують не тільки для показу фільмів, будівлю надають в оренду для проведення фестивалів, ярмарків та інших подій. Також організовують кінопокази на даху.

Дах кінозалу Lviv Film Center

“Думали, креативили, щоб воно працювало. Є дуже багато людей, які нас підтримують, вірять в нас, які бачать в нас запал. Вони нас підтримують хорошими ідеями і роботами. Багато в цьому кіноцентрі зробилося “за дякую” нашими друзями-партнерами”, — каже директор кіноцентру Андрій Породко.

У Львові у другій половину ХХ століття було близько 30 кінотеатрів. Найбільшим був кінотеатр “Мир”, у глядацькій залі були місця для 1200 людей, розповідає історик Іван Сварник.

Кінотеатр “Мир”

“Я пригадую, коли я в нього вперше потрапив, ми дивилися там широкоформатний і широкоекранний фільм. Це означало, що зображення на весь екран і це було дуже таке величезне враження, особливо дивитися сцени з епопеї про битву на Курський дузі. Коли їхали танки прямо на тебе, стріляли гармати, ззаду над головою було чути ці звуки”, — пригадує історик Іван Сварник.

Історик розповідає з розпадом Радянського Союзу, припинили діяльність кіностудії і тоді ж позачинялись кіноцентри у Львові:

“Мережа кінотеатрів, не маючи достатньої кількості фільмів, перестала приваблювати глядачів, стала не рентабельною. Взимку треба було опалювати величезне приміщення для глядацької зали і я пригадую, що останній раз, коли ми з моєю майбутньою дружиною ходили в кінотеатр “Україна”, нас на весь зал сиділо троє чоловік. Сиділи в холодному залі, з рота йшла пара, над головою провисала стеля і було незрозуміло, коли воно завалиться”.

Тепер на цьому місці, на проспекті Шевченка, нічний клуб.

Одним з останніх зачинили кінопалац “Коперник”. Через локдауни кінотеатр втратив 80 % прибутку, пізніше кінотеатр зачинили. Приміщення перебуває у комунальній власності. У пресслужбі мерії повідомляють, що розглядають варіант, щоб будівля і далі функціонувала, як кіномистецький простір на базі міської інституції. Конкретних термінів та рішень поки немає.

Коментарі

Позначки: ,