Стало відомо, яким буде майбутнє інтернатів

Новини 28 Листопада, 2017 80

Ілюстративне фото

Реформа розрахована на 10 років і основне це те , що діти мають жити в сім’ї, а держава має підтримати дитину в сім’ї, а не в інтернатному закладі

В Україні розпочинається реформа системи інтернатних закладів, яка має на меті зменшити кількість дітей, які виховують в інтернатах на 70%, та збільшити кількість дитячих будинків сімейного типу і патронажних сімей. Про це на брифінгу сказав уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми маємо переформатувати політику на підтримку сім’ї, а не на влаштування з різних причини дітей до інтернатів. Сьогодні 1.5% дитячого населення України живе в інтернатних закладах. Через 10 років кількість дітей в інтернатних закладах має складати 0,5%, тобто на 70% кількість дітей має бути зменшена”, – сказав Кулеба.

Він додав, що протягом наступного року кожен регіон має розробити свій власний план реформування системи інституцій та розвитку соціальних послуг в громадах, направлений на підтримку сімей з дітьми з особливими потребами, неблагополучних сімей, розвиток інклюзивної освіти, реабілітаційних послуг тощо, щоб запобігти потраплянню дітей до інтернатів.

Зараз в системі інтернатної освіти перебуває 106 тисяч дітей, або 1,5% дитячого населення країни, з них лише 6 тисяч дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Усього в Україні діє 751 інтернатний заклад різного підпорядкування, з них 39 інтернатних закладів в системі охорони здоров’я, 132  – в системі соціального захисту і 580 – в системі освіти. В середньому в кожному закладі виховується або утримується від 100 до 300 дітей. Для порівняння, в таких країнах Європи, як Австрія, Норвегія кількість дітей в інтернатних закладах скаладає 0,1%, у Польщі, Румунії, Чехії, Болгарії – 0,5%.

Як відомо, Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена урядом у серпні 2017 року і передбачає три етапи реалізації.

Коментарі

Позначки: