Селян на Львівщині залишають без медичної допомоги

Новини 19 Лютого, 2020 1 774

Фото: "Прикордоння"

У фельдшерсько-акушерському пункті села Хитрейок, ліквідовують посаду фельдшера

У фельдшерсько-акушерському пункті села Хитрейок, які входять до складу Кунинської сільської ради, ліквідовують посаду фельдшера. Місцеві мешканці протестують проти цього і вважають, що медичну допомогу їм не буде кому надавати.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на газету “Прикордоння”, фельдшерсько-акушерський пункт у Хитрейках – це невелика будівля, яка складається з чотирьох кімнат. Відносно нещодавно у ньому було замінено дах, відремонтовано два кабінети, замінено вікна, підведено газ. Однак, як розповіла фельдшер, роботи були виконані наполовину і неякісно.

– На дахові не встановили снігозбирачів, а вікна вмонтували у старі дерев’яні рами, частково поміняли проводку. Ремонт всередині зробили лише у кабінеті фельдшера і маніпуляційній, а у дитячому кабінеті та оглядовій ремонту так і не було, – розповіла фельдшер-медсестра Хитрейок Світлана Дмитроца. На посаді фельдшера-медсестри у Хитрейках вона працює 17 років, а до неї, 45 років, фельдшером тут працював і її батько. Будинок фельдшерки розташовується за кілька метрів від будівлі ФАПу, а подвір’я обох навіть не відділені огорожею. Однак її посаду у Жовківській центральній районній лікарні вирішили скоротити через великі витрати на утримання ФАПу.

– Зараз у нашому ФАПі передбачено ставку фельдшера-медсестри та пів ставки медбрата. Усього нас працює двоє. Тепер же хочуть, аби сюди лише двічі на тиждень приїздила сімейний лікар з Кунина, а посаду фельдшера-медсестри скоротять, – розповіла Світлана Дмитроца.

Попри те, що Світлані Дмитроці запропонували кілька місць роботи на вибір – і у амбулаторії у Кунині, і у поліклініці у Жовкві, вона проти того, щоби її посаду скорочували.

– До мене телефонують у будь-яких час – серед ночі і тоді, коли я у відпустці. Я завжди готова надати допомогу, знаю всіх людей, яких обслуговую, історію їхніх хвороб, – додала фельдшерка.

Крім того, за словами пані Світлани, до виходу на пенсію їй залишилось п’ять років і зміна місця роботи може вплинути на розмір виплат, а також у неї – хвора матір, тому вона не зможе щодня доїздити з села на роботу і назад.

Проти скорочення посади фельдшера і місцеві мешканці. Їм також зручно, аби ФАП працював, адже у будь-який момент вони можуть звернутись сюди за допомогою, а якщо чекатимуть на приїзд лікаря з Кунина чи Жовкви, то це займатиме багато часу і може мати негативні наслідки для життя і здоров’я селян.

– Фельдшерка живе на території ФАПу, ми сюди швиденько підбігли, вона нас оглянула і, у випадку необхідності, відправила у лікарню, – розповіла місцева жителька Ольга Богоніс.

Транспорту для хворих у ФАПу немає, тому хворим потрібно самим їхати на автомобілі або автобусом, бо швидкої не одразу і не завжди можуть дочекатись.

– Лікарка проживає близько і в будь-який час може прийти і надати допомогу. Тут – половина дітей та старших людей, тому фельдшерка обов’язково потрібна, – додала хитрейківчанка Марія Баландюк.

– Світлана Ярославівна знає, хто де проживає. Моя мама могла вже давно померти, якби першої допомоги не надала фельдшер. Вона на допомогу першою приходить, знає кожну історію хвороби у родині, – зазначила ще одна жителька села Юлія Васина.

Окрім Хитрейок, місцева фельдшерка обслуговує і жителів Цитулі. Загалом – близько 500 мешканців у двох селах.

– Мені доводиться долати по два кілометри через поля, без транспорту, у дощ та сніг у кожну сторону, адже будинки у селі розкидані, – зазначила Світлана Дмитроца. – Крім того, коли закінчуються виділені медикаменти, я їх докуповую за власні кошти. Вклала стільки праці у ремонт ФАПу, а тепер, виходить, що все надарма?

Хитрейківці бояться, що у випадку скорочення посади фельдшера з Кунинської амбулаторії до них приїздитимуть зрідка і ненадовго. Адже, як їм повідомили, сімейний лікар проводитиме тут прийом двічі на тиждень.

– Ми не розуміємо, чому тут скорочують одну посаду фельдшера, коли в амбулаторії у Кунині всіх ставок є чотири. Нехай скоротять там одну, а у нас – збережуть, – додала Марія Баландюк.

– Наше село – останнє. До нас навіть автобус може не доїхати. З Кунина ж можна дістатись і до Добросина. Тому ми всім селом просимо, аби цю одну одиницю (фельдшера, – Авт.) тут залишили, – зазначила завідувач Народного дому Хитрейок Марія Сайко.

Попри те, що скорочують посаду фельдшера, хитрейківці вважають, що це, в майбутньому, призведе і до ліквідації самого ФАПу. Тому вони провели сільські збори, ухвалили відповідне звернення і надіслали його до депутата Львівської обласної ради, народного депутата, які представляють Жовківщину, а також звернулись і до керівництва району. Однак чи їх почують – не знають.

– Ми готові протестувати, якщо потрібно буде, то навіть перекриємо дорогу, – зазначила Юлія Васина.
У Жовківській центральній районній лікарні, якій підпорядковується ФАП у Хитрейках, підтвердили, що посаду місцевого фельдшера скорочують, і пояснили, що це пов’язано із фінансуванням.

– Медична реформа призвела до того, що фінансування медичних закладів залежить від того, скільки людей уклало договори зі сімейним лікарем, – розповів заступник директора Жовківської ЦРЛ Володимир Боровик.

– У цьому випадку мова йде про сімейного лікаря у Кунинській амбулаторії, у структуру якої і входить фельдшерсько-акушерський пункт Хитрейок. Однак лише половина тамтешніх жителів уклали відповідні декларації з тамтешнім сімейним лікарем. Тому і половина коштів, які б мали надійти сюди, не надходять. Відтак, коштів утримувати ФАП у Хитрейках немає.

За словами Володимира Боровика, щомісяця для забезпечення роботи ФАПу у Хитрейках необхідно додатково 18 тис. грн., в той час як утримання амбулаторії у Кунині окуповується.

– У Хитрейківський ФАП двічі на тиждень приїздитимуть медсестра та сімейний лікар з Кунинської амбулаторії. Фельдшеру ми запропонували інше місце праці – у Кунині або Жовкві, але її такий варіант не влаштовує через сімейні обставини, – додав Володимир Боровик. Він також зазначив, що з цього приводу була нарада з головою Жовківської РДА, тому як діяти надалі ще вирішуватимуть.

Разом з тим, заступник директора додав, що оптимізація ставок персоналу у ФАПах, які підпорядковуються Жовківській ЦРЛ, відбувалась і до Хитрейок, і відбуватиметься надалі.

Виходом із ситуації може стати те, що ФАПи фінансуватимуть за кошти органів місцевого самоврядування, але у сільських бюджетів таких, здебільшого, немає. Крім того, вони готуються до створення об’єднаних територіальних громад, тому вирішенням цих питань, очевидно, займатимуться вже після завершення реформи децентралізації.

– У селах, де проживає менше 200 людей, існування ФАПу є занадто затратним. За нормативами Міністерства охорони здоров’я, ФАП може бути у селах, де проживає щонайменше 750 людей. Однак на Жовківщині близько половини з них не відповідають цим вимогам, – додав Володимир Боровик.

Коментарі

Позначки: , , , , ,