Професор Михайло Падура виступив проти перейменування Львівського національного університету ветеринарної медицини

Новини 06 Вересня, 2021 1 240
Професор Михайло Падура виступив проти перейменування Львівського національного ветеринарної медицини

Професор Михайло Падура виступив проти перейменування Львівського національного ветеринарної медицини

Колишній викладач, професор, завідувач кафедри української та іноземних мов імені Якима Яреми, історик Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького Михайло Падура виступив проти зміни назви вищого навчального закладу.

Свою позицію професор Михайло Падура опублікував на Фейсбук-сторінці, пише “Четверта студія”.

“Сумна, чи краще сказати, дуже сумна звістка прийшла з нашого університету: замість теперішньої назви – Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького – пропонують нову назву – Львівський національний університет імені С. З. Ґжицького. А мотиви такі: адже існує у Львові Університет імені Івана Франка, то хай існує також Університет імені С.Ґжицького. Це на поверхні справи, а справжня причина такої зміни ось яка. Спеціальність фармація у нашому університеті не пройшла акредитації, і тому університет не має права ні набирати студентів на цю спеціальність, ні готувати, ні видавати випускникам дипломи. Свою позицію міністерство обґрунтовує так: мовляв, між назвою університету – ветеринарна медицина і біотехнологія – немає зв’язку з фармацією. Це правда, але є ще дві інші причини відмови. І замість того, щоб переробляти Статут університету і складати новий план розвитку університету, прийняли соломонове рішення: ану викинемо з назви університету слова ветеринарна медицина, і все стане на своє місце. Мовляв, на закид, що у назві університету немає зв’язку з фармацією, можна буде відповідати: оскільки у назві немає слів ветеринарна медицина, а просто сказано, що це університет імені С. З. Ґжицького, а слово університет означає з латинської сукупність, тобто фармація, як частина такої сукупності, і може входити до складу нашого університету. Так подумали ці мужі і вже потирають руки, мовляв, ми всіх противників розгромили вщент. Це наш залізний аргумент! На жаль, це не так!”, – написав колишній викладач Ветеринарного університету.

Професор Падура наголошує, що кафедра ветеринарної медицини існує у Львові понад 200 років.

“Університети виникли ще у 12 столітті – Болонський університет, Італія. У Львові перший університет виник 1661 року і відновлений у 1784 році за часів австрійського тут панування. Тоді на всю імперію було створено три університети: у Відні, Празі та Львові. Це були класичні університети, які складалися з чотирьох факультетів: медичний, юридичний, теологічний і філософський (гуманітарні і природничі науки). На тодішньому медичному факультеті Львівського університету була також відкрита кафедра ветеринарної медицини. Від того часу у Львові постійно існує навчальний заклад, який готує спеціалістів з ветеринарної медицини чи суміжних дисциплін, хоч історично назва закладу змінювалася: кафедра ветеринарної медицини (1784), Ветеринарна школа (1881), Ветеринарна академія (1897), Академія ветеринарної медицини (1923), ветеринарний інститут (1939), ветеринарні фахові курси (1942), знову Академія ветеринарної медицини (1992) і нарешті Університет ветеринарної медицини (2007). І ось настає 2021 рік, і наші вчені голови позбавляють університет голови. Є тіло, а немає голови”, – розповідає науковець.

Історик Михайло Падура переконаний, що у Львові не може існувати два класичних вищих навчальних заклади.

“Повернемося знову до думки, що, мовляв, існує у Львові університет імені Івана Франка, то так само хай існує Університет імені С.Ґжицького. Ні, панове, і ні! Класичний університет в одному місті міг існувати тільки один, тому і Львівський університет імені Івана Франка. А з появою нових знань з’являються і нові вузько спеціалізовані навчальні заклади, як-от: Ветеринарний інститут, Музична академія, але кожний з них мусив у своїй назві містити слово, що вказує на головний профіль навчального закладу – ветеринарний, політехнічний, поліграфічний та інші. Коли ж у 90-х роках минулого століття (1990-і роки) у Європі всі інститути і академії замінили на університети, і так зробила теж Україна, то цим планувалося підняти їх науковий рівень, але у назві залишили назву головної спеціальності, тому і виник Львівський національний університет ветеринарної медицини імені С. Ґжицького. Тут і данина історії, і вказівка на те, що тут готують різних спеціалістів, які об’єднані з ветеринарною медициною, як-от: ветеринарна медицина, біологія, технологія виробництва, менеджмент та маркетинг у сфері ветеринарної медицини чи інші, сюди може також належати фармація для роботи у ветеринарних аптеках. Тому в одному місті не може існувати ніби два класичні університети, і назву міняти недоречно. Єдине, що можна було б змінити, то викинути з назви університету слово біотехнологій, вже навіть через те, що термін біотехнологія як наука не може вживатися у множині, як це є зараз у назві університету на нашу ганьбу.

В історії нашого університету будуть три ганебні події: у 2007 році кричали, що наш університет має 550 років, що було посміховищем у світі, адже перший ветеринарний навчальний заклад був відкритий у Ліоні (Франція) під керівництвом Клода Буржела. Тоді на вченій раді я виступав один, і ніхто мене не підтримав. Друга ганьба припала на 2013 рік, коли хотіли приєднати наш університет до аграрного, а нова назва нашого університету була б третьою ганьбою. Не допустімо до цього!”, – наголосив Михайло Падура.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Ветеринарний університет у Львові під загрозою зникнення.

 

Коментарі

Позначки: ,