Спроба команди Зеленського домовитись про прямі закупівлі російського газу Україною на додачу до транзиту – це відмова від енергетичної незалежності і суверенітету нашої держави, – про це написала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар  на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук, пише Четверта студія.

«Прямі закупівлі російського газу Україною на додачу до транзиту. Відмова від арбітражу. Відмова від енергетичної незалежності. Відмова від міжнародних позовів до Росії. Відмова від санкції, в тому числі щодо компаній, які будують «Північний потік-2». Саме це буде найважливішою частиною переговорів для РФ», – зауважила депутат.

«Якщо Україна погодиться, і навіть спробує «продати» це як перемогу, бо європейська ціна на газ мінус оплата за транзит може дозволити знизити тарифи це означатиме:  чергова газова (читай політична аж до відмови від суверенітету) залежність від РФ», – підкреслила парламентар.

На її думку, після добудови «Північного потоку-2» українська економіка втратить 3 млрд доларів в рік, які отримує від транзиту.Окрім цього, згода України на російські пропозиції у газових переговорах означатиме відхід від політики енергоефективності та переходу на альтернативні джерела енергії.

«Стратегічно це не просто неспроможність мислити бодай на крок наперед. І це не топтання на місці. Це відкат в минуле. В 2013…», – підсумувала вона.