Під час ухвалення мовного закону не було жодних порушень, – екс-голова ВРУ

Новини 07 Липня, 2020 189

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій

Подання в Конституційний Суд України щодо мовного закону не матиме перспективи, оскільки жодного порушення під час його ухвалення  не було.

Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Андрій Парубій в коментарі журналістам, пише Четверта студія.

«Коли суспільство побачило, що введення квот не призвело до жодного розколу, а навпаки призвело до розквіту української музики і українського кінематографу, тоді я запропонував в першому читанні розглядати законопроект. Коли він був ухвалений в першому читанні, наступний етап тактики таких українофобних елементів, які були в парламенті – це закидати закон правками для того, щоб не дати можливості його ухвалити. Я усвідомлював, що така велика кількість правок потребуватиме багато часу, але я також розумів, що якщо не буде повністю витримана процедура, буде подання в КСУ», – сказав Парубій.

Він зауважив, що усвідомлював, що подання в КСУ буде і для того, щоб мати безкомпромісну позицію, необхідно було дотриматися всіх норм.

«Я хочу заявити, що кожна правка, яка була подана в законом передбачений термін, була розглянута Верховною Радою України. Жодного пункту не було порушено. Для мене особисто закон про мову, як і захист національної ідентичності, є одним з мотивів, для чого я взагалі є в політичному процесі. Для мене це життєво важливе питання», – додав депутат.

«Я розумів, що будуть подання в суд, спроби закон нівелювати. Зараз я буду докладати всіх зусиль, щоб за будь-яких обставин не було змінено закон про мову. У мене викликало здивування, що представник ВРУ робить застереження. Це фактично член нової команди і, на жаль, дуже часто нинішній голова ВРУ Дмитро Разумков наголошував на тому, що необхідні зміни закону про мову. Це дуже неправильно, я йому говорив про це особисто», – зазначив Парубій.

Він нагадав, що на порядку денному наступного пленарного тижня стоїть закон одного з народних депутатів від фракції «Слуга народу», який нівелює і закон про мову, і закон про освіту.

«Я зроблю все можливе, щоб не допустити нівелювання і зміни закону про мову. Я вірю, що і це подання в КСУ не буде мати будь-якої перспективи. Я наголошую, що жодного порушення під час ухвалення закону про мову не було. Коли є факти неперсонального голосування, то є один спосіб перевірити – продати заяву Голові ВРУ. Кожного разу, коли я отримував від депутатів заяву, я  ставив на переголосування цей закон», – запевнив Парубій.

«Найголовніше – не є в компетенції КСУ розглядати питання процедури і регламенту, не є в його компетенції розглядати, яка правка була чи не була проголосована. Це при тому, що все було повністю дотримано. Повноваження і компетенція КСУ визначити відповідність або невідповідність Конституції даного закону. Твердження про мову національних меншин є як мінімум спекулятивними, тому що цей закон про функціонування української мови як державної. Функціонування мов національних меншин, мов корінних народів регламентується окремим законодавчим актом, в якому визначаються їхні права і обов’язки. Тому сам предмет є чисто маніпулятивний», – наголосив депутат.

Коментарі

Позначки: , , ,