Немає жодних гарантій, що Росія дотримається своїх зобов’язань щодо транзиту газу, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Новини 25 Грудня, 2019 215
Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Немає жодних гарантій, що Російська Федерація дотримається своїх зобов’язань і не порушить контрактні зобов’язання щодо транзиту газу через українську газо-транспортну систему до Європи. Про це сказала Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, депутат фракції «Європейська Солідарність» Іванна Климпуш-Цинзадзе в ефірі телеканалу «Еспресо».

«Мені надзвичайно прикро, що українська сторона, маючи надзвичайно серйозну і сильну позицію на цих переговорах, в результаті досягла ось цей протокол про наміри (про обсяги транзиту газу – ред.)», – сказала вона.

Представниця «Європейської Солідарності» зауважила, що це поки що протокол про наміри, і це не остаточні угоди, але Україна погодила цей протокол в той день, коли США затвердили санкції проти будівництва «Північного потоку-2».

«Як на мене, дуже ризиковано, що ми відмовляємось і від того позову, який є зараз у Стокгольмському арбітражі щодо 12 млрд доларів. І так само ми де-факто відмовляємось від того штрафу антимонопольного комітету близько 8 млрд доларів, який накладений в рамках порушення Росією зобов’язань ще чинного до сьогодні газового контракту», – сказала Іванна Климпуш-Цинзадзе.

«На жаль, існує ризик до цього часу, і буде снувати далі, що Російська Федерація не дотримається своїх зобов’язань і порушить ці контрактні зобов’язання», – підкреслила політик.

Іванна Климпуш-Цинзадзе також додала: «Інша проблема – що тільки на перший рік гарантований обсяг транзиту 65 млрд куб. метрів газу, який є вигідним для України. Вигідність 40 млрд куб. метрів газу (які будуть транзитуватись у наступні роки – ред.) є дуже сумнівною».

Вона уточнила, що поки що угода не підписана: «Але ризиків, навіть у самому протоколі, є багато і так виглядає, що українська сторона з сильної позиції добилася дуже мало і пішла на шалені поступки Російській Федерації».

За словами депутата, Росія використовує і завжди це робила газ як зброю і це ще один різновид економічної війни.

Депутат також висловила надію, що переговорна група України мала із собою відповідним чином затвердженні директиви для проведення таких переговорів. Водночас вона зазначила, що дивним виглядає перший підпис радника президента Єрмака, а не міністра енергетики під цим документом.

«Я вважаю, що це точно тягне на перевищення повноважень. І ми з нашою політичною силою, і думаю, що будуть інші колеги, які долучаться, щоб це питання про потенційне перевищення повноважень паном Єрмаком ставити», – зауважила Іванна Климпуш-Цинзадзе.

Коментарі

Позначки: ,