Нардеп розповіла про черговий крок для притягнення Росії до відповідальності за агресію проти України

Новини 16 Січня, 2021 92

Голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз

Своїм рішенням Європейський суд з прав людини визнав, що є достатньо доказів того, що Росія здійснювала контроль над Кримом ще задовго до його незаконної анексії у березні 2014 року.

Про деталі ухваленого рішення народна депутатка від «Європейської Солідарності» Ірина Фріз написала на своїй сторінці в мережі Facebook, пише Четверта студія.

«Європейський суд з прав людини визнав прийнятним український позов проти Росії щодо анексованого нею Криму та переходить до розгляду справи по суті. Суд також підтримав твердження України, що РФ контролювала півострів до незаконного «референдуму». Рішення ЄСПЛ це важливий крок на шляху до притягнення Росії до юридичної відповідальності за агресію проти України. Рішення суду є надзвичайно важливими для України, адже судові вироки передбачають юридичні наслідки для Російських топ-чиновників також Рада Європи дає зрозуміти, що анексія Криму залишається на порядку денному, а ЄСПЛ в свою чергу допомагає протидіяти гібридній війні Росії», – наголосила народна депутатка.

Політик зауважила – суд встановив, що було достатньо доказів того, що Росія здійснювала ефективний контроль над Кримом у період суперечок між сторонами, а саме з 27 лютого по 18 березня 2014 року.

«Окрім того, суд визнав, що є достатньо доказів щодо того, що на території окупованого півострова Росія здійснювала наступні злочини:

• переслідувала й залякувала релігійних лідерів, які не належать до російської православної церкви, конфіскувала релігійне майно;

• поширювала на територію Криму російське законодавство, через що з 27 лютого 2014 року суди в Криму не можна вважати «законними»;

• автоматично запровадила російське громадянство та влаштовувала рейди на приватні помешкання;

• обмежила свободу мирних зібрань;

• придушувала роботу неросійських медіа;

• обмежила свободу пересування між півостровом та материковою Україною;

• дискримінувала кримських татар за національною ознакою;

• придушувала використання української мови та влаштувала приниження україномовних дітей у школах», – зазначила Ірина Фріз.

«ЄСПЛ підтвердив, що РФ мала ефективний контроль над Кримом ще з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму» ‒ гарний юридичний факт, підтверджений судовим рішенням», – наголосила народна депутатка.

«Також, згідно з позовом України, Росія почала порушення прав людини на анексованій території. Зокрема, суд має визнати, що РФ порушує: право на життя; заборону катування; право на свободу та особисту недоторканість; право на справедливий суд; право на повагу до приватного і сімейного життя; свободу думки, совісті та релігії», – зауважила представниця «Європейської Солідарності».

Коментарі

Позначки: