На Полтавщині у чоловіка виявили гарячку Західного Нілу

Новини 09 Вересня, 2020 264

Фото: відкриті джерела.

У жителя одного з районів Полтавської області зафіксували гарячку Західного Нілу. Інфекція передається через укуси комарів, але інфікована людина не заразна.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я, пише “Четверта студія” з посиланням на “Громадське”.

У чоловіка підвищилася температура тіла до 39°C, з’явилася слабкість та ломота у м’язах. Його госпіталізували та провели аналізи.

У ЦГЗ також наводять дані Європейського центру профілактики та контролю захворювань станом на 27 серпня відомо про 122 випадки інфікування. У Греції 54 хворих, зокрема 8 померлих, в Іспанії 44 хворих, зокрема двоє померлих, в Італії 22 хворих та в Румунії двоє.

Що це за хвороба?

Це вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. У більшості людей інфекція протікає безсимптомно, проте може супроводжуватися різким підвищенням температури тіла, болем у горлі, м’язах, нудотою та діареєю. Може бути висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки та ураження нервової системи.

Має літньо-осінню сезонність, частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання, звідки ще одна назва — «качина лихоманка».

Головним джерелом гарячки Західного Нілу в природі є 17 видів переважно перелітних птахів, які у крові мають високі концентрації вірусу, а він циркулює в них до 2 тижнів. Комарі інфікуються під час харчування кров’ю інфікованих птахів та передають вірус далі в організм людей чи тварин. Рідко можливе контактне зараження кров’ю тварин. Від людини до людини не передається.

Як захиститися?

Рекомендують захищатися від укусів комарів, зокрема, обирати одяг зі щільної тканини та з довгими рукавами, використовувати спеціальні засоби від комарів та за потреби проводити дезінсекцію приміщення.

Вакцини від цієї гарячки немає.

Коментарі

Позначки: ,