Медики повідомили про ситуацію з ВІЛ-інфекцією/СНІДом на Львівщині

Новини 24 Січня, 2020 403

Фото ілюстративне.Джерело: Центр громадського здоров'я

За даними Європейського центру з контролю та профілактики захворюваності та Європейського регіонального бюро ВООЗ, Україна залишається однією з двох найбільш уражених епідемією ВІЛ-інфекції/СНІДу країн в Європі, де продовжує зростати кількість нових випадків інфікування ВІЛ та смертей від СНІДу.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на департамент охорони здоров’я Львівської ОДА, розвиток епідемії ВІЛ-інфекції в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

За офіційними даними рівень поширеності ВІЛ-інфекції у Львівській області у 2019 р. – 157,6 випадки на 100 тис. нас., як і в попередні роки,  набагато нижчий ніж середній в країні.

Темп приросту захворювання на ВІЛ-інфекцію у 2019 р. (в порівнянні з останніми 3 роками – 2016-2018 рр.) знизився на -2,2%, натомість зріс темп приросту захворювання на СНІД – на +4,2% що свідчить про недовиявлення пацієнтів з безсимптомним перебігом ВІЛ-інфекції та запізніле діагностування вперше виявлених випадків ВІЛ-інфекції у термінальній стадії.

Найбільш поширеною СНІД-індикаторною інфекцією у хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД залишається ВІЛ-асоційований туберкульоз (як легеневий, так і позалегеневий).

Станом на 02.01.2020 року в області знаходиться на обліку 3946 ВІЛ-позитивних особи (в т.ч. 269 дітей), з них в стадії СНІДу перебуває під наглядом 1426 осіб (в т.ч. 20 дітей).

Коментарі

Позначки: ,