Львівська ОВА звинуватила Москаленка в маніпуляції щодо закладів профтехосвіти

Новини 05 Лютого, 2024 76

З державної у комунальну власність Львівської обласної ради передадуть 18 закладів професійно-технічної освіти

З державної у комунальну власність Львівської обласної ради передадуть 18 закладів професійно-технічної освіти. Ще у 2017 році облрада підтвердила, що вона готова своїм рішенням отримати ці заклади

Відповідну інформацію оприлюднили на брифінгу у Львівській обласній державній адміністрації, пише Четверта студія з посиланням на Еспресо.

“Тривалий час, з 2018 року, департамент освіти напрацьовувати базу, аби всі заклади передати в належному вигляді. Адже у них не може бути якихось питань щодо землі чи нерухомості. Зараз Кабінет Міністрів прийняв рішення, що готовий нам їх передати. Обласна рада має ухвалити рішення, аби прийняти ці заклади на баланс. 9 закладів розташовані у межах Львова, ще 9 розташовані в області”, – розповів заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Він додав, що така практика не є новою. Крім того, так відбувається в усій країні для кращого управління.

Керівник департаменту освіти Львівської ОВА Олег Паска зауважив, що цей процес відповідає стратегії розвитку освіти, розробленій ще у 2020 році, яка враховувала питання професійно-технічних ліцеїв.

“Не можна відділити профтехосвіту від середньої освіти, особливо що стосується профтехліцеїв. Стратегія була ухвалена Львівською обласною радою. Пізніше, за підтримки німецького уряду, була розроблена стратегія розвитку профтехосвіти. З того часу Львівська ОВА послідовно її втілює. Вже близько пів мільярда гривень вкладено в розвиток системи професійно-технічної освіти”, – наголосив чиновник.

Конфлікт обласної і міської влади Львова через профтехи

Раніше представники Львівської міської ради наголошували, що готові продовжувати курувати заклади професійно-технічної освіти, розміщені на території Львова, як це було й досі. Як аргументи називали динамічний розвиток профтехзакладів під орудою ЛМР і стабільне фінансування – понад пів мільярда гривень на рік. Висловлювали навіть сумніви, що ці заклади взагалі продовжать функціонувати.

Представник департаменту освіти Львівської ОВА Іван Пикус вважає тези міської влади маніпуляціями, а передачу закладів на обласний рівень логічним завершенням реформи.

“Професійна освіта повинна бути в державній вертикалі влади. Це і стратегія, бо йдеться про підготовку виробничих кадрів не для конкретного міста чи населеного пункту, а щонайменше для регіону. Ми бачимо, як активізувалася Львівська міська рада в цьому питанні. Але заклади в межах Львова – це не заклади міста Львів. І ніколи такого не було. Це завжди були державні заклади”, – каже чиновник.

Пикус вважає, що обласні центри в цьому питанні отримали більше повноважень всупереч закону. А досі на це просто заплющували очі. При тому місто зобов’язане й надалі фінансувати профтехзаклади, каже чиновник.

“Сьогодні місто зобов’язане оплачувати захищені статті стосовно цих закладів. Нехай місто Львів не демонструє, нібито це їхня добра воля і післязавтра вони перестануть це робити. Ні, вони будуть і надалі це робити. Ми не розуміємо, чому місто так дуже боїться того, що обласна гілка влада бере ці заклади з державної форми власності у свою, а вбачаємо в цьому лише розвиток”, – сказав Пикус.

Він переконує, що керівники професійно-технічних закладів також хочуть перейти під керівництво обласної влади, але наразі бояться про це говорити.

“Я думаю, що вже післязавтра, після сесії, ми побачимо багато їхніх позитивних відгуків. Бо заклади в межах міста Львова вже давно отримують підтримку з обласного бюджету, від обласної адміністрації. Вони отримують відписки від міста Львів, коли місто щось хоче, чогось не хоче. А є речі, котрі ти маєш робити, щоб не зупинити процес. Хочу подякувати нашому профільному департаменту, який роками показував працею, що таке управляти цією галуззю, а не зараз почав роздавати обіцянки”, – підсумував Іван Пикус.

Коментарі

Позначки: , , , , ,