Львівська область – лідер приросту потужності вітроенергетики за минулий рік

Новини 15 Червня, 2018 510

Сьогодні, 15 червня, у Львівській ОДА відбувся круглий стіл на тему: «Вітрова енергетика Львівщини». Захід присвячений відзначенню Всесвітнього дня вітру.

Директор департаменту паливно-енергетичного комплексу Львівської ОДА Михайло Мельник ознайомив присутніх із здобутками Львівщини у розвитку альтернативних джерел енергетики.

«На 1 січня 2018 року потужність вітрових станцій в Україні становить 410 МВт. Львівщина із встановлення потужності на даний час знаходиться на 5-му місці з потужністю 33,9 МВт. Водночас за 2017 рік ми показали найбільший приріст потужності – це 20,7 МВт. Приріст у 2017 році по вітровій станції становив 61 %, по сонячній – 69 %. Ми на цьому не зупиняємось. Адже за оцінками експертів, провідних фахівців технічно досяжний потенціал відновлювальної енергетики Львівщини становить – 10,5 млрд кВт*год», – розповів Михайло Мельник.

В межах круглого столу представники підприємств, інвестори будівництва об’єктів вітрової енергетики, кредитно-фінансові установи, представники райдержадміністрацій розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Також представники галузі презентували власний успішний досвід створення об’єктів вітрової енергетики.

Довідково: Вітроенергетика — галузь відновлюваної енергетики, яка спеціалізується на використанні кінетичної енергії вітру. Вітер як джерело енергії є непрямою формою сонячної енергії, і тому належить до відновлюваних джерел енергії. Використання енергії вітру є одним із найдавніших відомих способів використання енергії із навколишнього середовища, і було відоме ще в давні часи.

Існуючі на сьогоднішній день в Україні потужності вітрових електростанцій перевищують 51 МВт, а з моменту, коли запрацювала перша вітчизняна вітрова електростанція, вироблено понад 80 млн кВт·год. електроенергії. За оцінками фахівців, загальна потенційна потужність української вітроенергетики становить 5000 МВт.[джерело?] Узбережжя Чорного та Азовського морів, гористі райони Кримського півострова (особливо північно-східне узбережжя) і Карпат, Одеська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська і Миколаївська області найбільш підходять для будівництва вітрових електростанцій. Тільки потенціал Криму достатній для виробництва більш ніж 40 млрд кВт·год. електроенергії щороку.

Підраховано, що за нинішнього рівня розвитку вітроенергетики спорудження у «вітряних» регіонах України вітрових електростанцій (ВЕС) дозволило б покрити ледве не третину потреби електроенергії, яку ми споживаємо. Із технічної точки зору вітрова електроенергетика на сьогодні вже впритул наблизилася до традиційної: на сучасних вітрових турбінах коефіцієнт використання встановленої потужності сягає 42 відсотків. Це майже стільки, як на турбінах поширених нині теплових електростанцій.

На початок 2018 року в Україні запустили 505 МВт потужностей вітрових електростанцій, причому 138 МВт залишаються на окупованій території Донецької та Луганської областей, а ще 87,8 МВт залишилося у Криму. Для порівняння, у Великій Британії загальна потужність вітроенергетики перевищує 13 ГВт.

Однак у 2018 році енергокомпанії побудують нові вітроелектростанції в Запорізькій, Херсонській, Івано-Франківській та Одеській і Миколаївській областях. Загальна потужність нових станцій втричі перевищуватиме показник встановленої у 2017 році потужності і перевищить 200 МВт.

Італійська компанія планує побудувати в Україні вітроелектростанцію потужністю 40 МВт.

До 2020 року на Львівщині планують реалізувати 8 потенційних проектів з будівництва вітроелектростанцій загальною потужністю майже 388,2 МВт. Зазначається, що станом на 14 лютого 2018 року, в області є 3 діючих вітрових електростанції, загальною потужністю 33,9 МВт. У 2018 році очікується ще 2 ВЕС, загальною потужністю 35,5 МВт.

На Старосамбірщині у 2017 році ввели в дію 6 вітрових установок.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,