Україна опинилася на порозі великої енергетичної кризи

Новини 19 Листопада, 2021 938

Ситуація в енергетиці важка, але виходи є

Україна опинилася на порозі великої енергетичної кризи – ситуація з газом та вугіллям у нас катастрофічна. Відтак, будуть проблеми і з електроенергією. За найгіршого сценарію на українців чекають віялові відключення електроенергії. Як Україні подолати енергетичну кризу та які системні кроки необхідні, щоби вийти переможцем з цієї ситуації.

Про це в ефірі Aпостроф Live на Апостроф TV розповів експерт з енергетичних питань Андрій Гнатуш, пише Четверта студія.

– Що нас очікує цієї зими, зважаючи на ситуацію, яка склалася в енергетиці?

– Нас очікує “капець”. Ця криза не штучна-рукотворна, а “рукожопна”. Я вам скажу інакше, кролики думали, що у них кохання, а їх просто розводили. Ті, хто нас закликав до зіскакування з енергетичної голки і підсаджування на фінансову голку – тепер самі позакривали свої писки. Влада попідписувала договори і молиться Богу, щоб зима була не дуже холодна. А народ виходить на вулиці “на раз, два, три”. І виходять так агресивно насправді, що сльозогінні гази, водомети і тому подібне можуть використовувати. Це те, що стосується наших друзів.

Що стосується тих, хто впливає на ці обставини: Росії Україна і близько не потрібна, вони підписали контракти з Китаєм, і всі об’єми закидають на Піднебесну. Приріст споживання електроенергії в Китаї зростає від 7 до 15% на рік.

Вартість (сонячних) панелей, щоб ви розуміли, виросла за цю декаду рівно удвічі. Тобто Китай нарощує свою енергоозброєність, щоб потім стати економікою №1 в світі.

Так як всі зараз хочуть поїхати у США, так у майбутньому всі захочуть поїхати в Китай. Вони будують, дуже інтенсивно розвивають зелену енергетику, щоб балансувати. У них є можливість купувати гігантські потужності з Росії, яких їм не вистачає.

Тому для чого Росії зараз мати справи з нами, адже невідомо як ми будемо платити по своїх зобов’язаннях, якщо вони можуть гарантовано збути ці об’єми Китаю, який дає передоплати. Він скуповує зараз все вільне вугілля по всьому світу, скуповує зріджений газ у США.

Ця енергетична криза аукнеться нам такою кров’ю, що харкати будемо ще багато років. Тому що наша економіка має конкурентну здатність, базуючись не на передових технологіях, а на дешевших енергоносіях і дешевшій робочій силі.

Рахуйте, що нам відстрілили праве коліно, друге доб’ють, тому що ця фіскалізація, цей бюджет, який побудований на закручуванні гайок, ні до чого доброго так само не призведе. Підприємства підуть у тінь, відповідно ми почнемо втрачати наші ринки збуту. Ми самі будемо ставати ринками збуту для іноземних країн – чого вони і добиваються.

Ба більше, думаю, що ще моє покоління побачить німецький хліб на нашому столі, тому що наш буде нерентабельним.

– Як виходити з колапсу, який склався у енергетичній сфері України?

– Нам однозначно потрібно домовлятися з Білоруссю. Без їхніх об’ємів у нас віялові відключення почнуться навіть не у холодну зиму, а на початку першої зимової прохолоди.

– Це ви про газ чи про світло зараз?

– Про електроенергію, з газом у нас взагалі катастрофічна ситуація. Ті бариги будуть продавати все що можуть і за якомога дорожчу ціну – їм все одно, що буде. Вони заробляють гроші.

Наприклад, на сьогодні у нас є дефіцит газу, всі це розуміють, а вони беруть участь в міжнародних тендерах і виграють їх на поставки газу по ринковій ціні. А певний об’єм надають по пільговій ціні нашим друзям, партнерам, які підписували прямі угоди з тією ж Росією. Ми такі багаті, чи ми такі дурні? Ми бідні і дурні, бо жадібність породжує бідність.

У нашому випадку, як у самураїв: “Немає цілі, є лише шлях”. Що стосується електроенергії, бо для мене це більш критичний момент – віялові відключення будуть невід’ємним елементом цієї зими.

– То що ж нам робити?

– Наші можновладці повинні вже сидіти в Білорусі, бо з Росією вони не домовляться, хіба що підуть на якісь їхні умови.

Якщо буде відбуватися зростання ціни, то наш народ як равлик – скручується в своєму споживанні, а це неправильно. Держава повинна створити максимальні умови для того, щоб нарощувати коефіцієнт енергоспоживання серед населення та бізнесу. Бо чим більше кіловат генерується, тим мене це вартує. Тим менша складова енергоносія у кінцевому продукті і тим більше конкурентоспроможна продукція з доданою вартістю.

Нам необхідно зараз захоплювати чужі ринки збуту, тому що ми народжені в кризу, ми живемо в кризу – нам не звикати. Вони до такого не звикли, відповідно вони не в своїй тарілці. Необхідно використовувати обставини на свою користь.

Коментарі

Позначки: ,