Кремль завжди використовує заручників як засіб тиску на Україну, – Ірина Геращенко

Новини 22 Січня, 2021 123
Між Рабіновичем і Геращенко сталася перепалка через мову. Фото: 5 Канал.

Росія використовує полонених, яких тримає у заручниках, як інструмент тиску на Україну, тому нам потрібен чіткий перелік кроків, здійснення яких дозволить відстоювати свою позицію в переговорах та повернути додому наших людей.

Про це співголова фракції «Європейська Солідарність», уповноважена Президента України Петра Порошенка з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях і представниця України в гуманітарній підгрупі в Мінську (2014-2019 роки) Ірина Геращенко написала у Facebook, пише Четверта студія з посиланням на ЄС.

«РФ і підконтрольні їй бойовики завжди використовували заручників як засіб шантажу і тиску на Україну. Дивно, що МЗС і ТКГ тільки це помітили, й не звертали увагу на очевидне, коли піддалися на шантаж Москви і віддали їй Цемаха і «беркутівців». Коли попри рішення Гамбурзького морського трибуналу про безумовне, негайне звільнення моряків без всяких передумов повелися на вимогу Путіна про «обмін», дозволивши тому зберегти обличчя», – зазначила вона.

Співголова фракції підкреслила, що Москва та підконтрольні їй бойовики не вперше використовують цю тактику у переговорах з Україною: «Москва завжди використовує заручників і для дискредитації мінської групи, спроб тиску  на переговорників і навіть їх заміни на лояльних. Бойовики не вперше вдаються до тактики «односторонньої передачі» заручникам персонам, які не мають жодного відношення до переговорного процесу».

Ірина Геращенко закликає українську владу діяти за чітким планом та здійснити низку кроків як на рівні національного парламенту, так і на рівні міжнародних інституцій.

«Що робити Україні в цій ситуації? Продовжувати жорстко відстоювати свою позицію в Мінську, вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних, займатися не папірцями про «очищення», не «бумажками», а долями живих людей. Продовжити міжнародний тиск на РФ, яка не виконала рішення останнього саміту нормандського формату про звільнення «всіх на всіх», – зазначила депутатка

Ірина Геращенко закликала українську владу апелювати до ОБСЄ, яка не може підміняти нейтральну позицію підігруванням РФ, зауваживши, що на жаль, це часто роблять деякі координатори. «Як на мене, прийшов час заміни деяких координаторів ОБСЄ в мінських групах, бо вони не нейтральні», – додала вона.

«Верховна Рада має негайно прийняти закон про статус військовополонених і заручників, аби їх родини отримали соціальний захист, доки Україна не може витягти всіх бранців Кремля», – також пропонує представниця «Європейської Солідарності».

За її словами, тема заручників разом з безпековою має стати ключовою на всіх  міжнародних майданчиках. «Світ і Україна мають знати прізвища і біографії тих, за кого боремося. Сьогодні їх не вимовляють в слух навіть причетні до звільнення. Для них наші бранці – це цифри, статистика», – переконана депутатка.

«ПАРЄ має знову стати майданчиком, де звучить тема заручників. Українська делегація має ініціювати прийняття резолюції з прізвищами незаконно утримуваних українців і кримських татар», – наголосила Ірина Геращенко.

За її словами, звільнені з окупованих територій українці мають отримати першу медичну допомогу.

Крім того, зазначила депутатка, спецслужби мають перевірити всіх звільнених, а також провести відповідну аналітичну роботу по встановленню тих, кого можуть утримувати бойовики. «Якщо знаємо прізвища всіх незаконно утримуваних – це дає шанс об’єктивного формування списків, з включенням всіх, кого катують за проукраїнську позицію», – зауважила вона.

Ірина Геращенко підкреслила, що влада і спецслужби мають перестати загравати з п’ятою колоною, ходити на їхні телеканали, створювати коаліції в регіональних радах, дозволяти розправляти крила.

«Це ключове. Бо відчуття, що в нас вже створюється паралельний уряд, який займається звільненнями, вакцинами, переговорами по газу. Це можливо тільки тому, що Зеленський і Ко це дозволяють», – наголосила представниця «Європейської Солідарності».

Коментарі

Позначки: