Конституційний суд Іспанії поклав край незалежності Каталонії

Новини 31 Жовтня, 2017 121

Протести проти незалежності Каталонії

Паралельно Верховний суд у Мадриді розглядає позов до екс-голови женералітету (уряду) Каталонії Карлеса Пучдемона

Конституційний суд Іспанії призупинив одностороннє оголошення незалежності Каталонії, повідомляє Еl Pais.

Сьогодні закінчився триденний термін, наданий судом владі Каталонії на призупинення рішення про незалежність. Однак із активацією статті 155 Конституції Іспанії, відставкою регіонального уряду і розпуском місцевого парламенту воно не було оформлено законодавчо.

Паралельно Верховний суд Іспанії розглядає позов до екс-голови женералітету (уряду) Каталонії Карлеса Пучдемона. Його, як і інших колишніх членів уряду Каталонії, звинувачують у сепаратизмі, підбурюванні до перевороту і розтраті коштів.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про незалежність. Згідно з результатами, за незалежність проголосували 90,18% при явці в 43%. Уряд Іспанії не визнав де-факто проголошення Каталонією незалежності, вимагаючи від влади автономії чітко висловитися про незалежність регіону.

27 жовтня уряд Каталонії проголосував за рехолюцію про незалежність від Іспанії.

У той же час Сенат Іспанії проголосував за активацію ст. 155 Конституції країни, згідно з якою призупиняється самоврядування в Каталонії. У той же день прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії і оголосив нові вибори. Після повідомлення в офіційній газеті іспанського уряду управління в Каталонії перейшло до уряду в Мадриді. Зокрема, віце-прем’єра іспанського уряду Сорайя Саєнц де Сантамарія була призначена тимчасовим очільником уряду Каталонії замість усунутого з посади Карлеса Пучдемона.

Після цього колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон виїхав у Бельгію разом з п’ятьма членами свого уряду.

Ілюстрація: ТСН

Коментарі

Позначки: ,