Сенат Іспанії призупинив автономію Каталонії

Новини 27 Жовтня, 2017 200

Мадрид розпустив парламент бунтівної провінції та припинив повноваження глави уряду у Барселоні

Сенат Іспанії 27 жовтня проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії. За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів. Проти висловилися 47 сенаторів, один утримався, передає Європейська правда.

Активація статті 155 Конституції Іспанії дає урядові повноваження “вживати всіх заходів, необхідних для примусу” регіону у разі кризи. В Іспанії статтю 155 застосовано вперше з 1978 року. Раніше прем’єр Іспанії Маріано Рахой у своєму виступі в Сенаті Іспанії попросив сенаторів підтримати активацію статті 155 Конституції Іспанії, яка передбачає введення прямого управління в Каталонії.

В уряді Іспанії також заявили, що звернуться до Конституційного суду з метою оскарження декларації про незалежність Каталонії.

Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що уряд країни прийняв рішення про припинення повноважень глави уряду Каталонії  Карлеса Пучдемона та його уряду. У своєму виступі Маріано Рахой повідомив, як саме буде виконана 155 стаття Конституції Іспанії.

“Перші заплановані заходи були схвалені сьогодні Сенатом. Першими заходами є: припинення повноважень глави женералітату (уряду), віце-президента та решти радників”, – сказав він.

Нагадаємо, парламент Каталонії на засіданні 27 жовтня проголосував за резолюцію про проголошення незалежності автономії від Іспанії. Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним.

Ілюстрація: zimbio.com

 

Коментарі

Позначки: