Група “Першого грудня” висловилася про державну мову

Новини 15 Грудня, 2017 42

Видатні вчені та діячі культури України просять підтримати ініціативу про оголошення 2018 року Роком утвердження державної мови

Про це йдеться на офіційній сторінці Ініціативної групи “Першого грудня”.

“У 2019 р. виповниться 30 років із часу прийняття Закону, згідно з яким українській мові надано статус державної. Відповідний її статус закріплено і в чинній Конституції України. Але правові норми потребують постійного наповнення їх реальним змістом, дієвого підживлення на практичному рівні. Про це доводиться нагадувати, оскільки мовна політика в Україні часів державної незалежності не завжди була послідовною, підпорядкованою стратегічній меті – зробити Україну консолідованішою і сильнішою”, – йдеться у зверненні.

Учасники групи нагадують, що утвердження української мови як державної є важливим чинником національної єдності та безпеки, розвитку нації.

“Саме тому звертаємося до Вас із пропозицією підтримати ініціативу видатних вчених та діячів культури України, народних депутатів стосовно оголошення 2018 року Роком утвердження державної мови”, – пишуть Президентові країни автори звернення.

Водночас вони наголошують, що “це не має бути кампанія, що триватиме 365 днів”. На їх думку, щоб мовна політика наповнювалася реальною конкретикою, відповідний комплекс заходів має бути передбачений Указом Президента.

Коментарі

Позначки: