Громадський Рух Інформаційного Захисту України запрошує активних та небайдужих (ВІДЕО)

Новини 11 Травня, 2018 467
Засідання Громадського Руху Інформаційного Захисту України

Засідання Громадського Руху Інформаційного Захисту України

Сьогодні, 11 травня, в бібліотеці на площі Ринок відбулося засідання Громадського Руху Інформаційного Захисту України.

Засіданню передував мистецький захід під назвою “Ріжу інформаційні пута Московії”, що проходив на площі Ринок у Львові.

Відкриваючи засідання Софія Федина розповіла присутнім про історію створення Громадського Руху Інформаційного Захисту України і про його першочергові завдання.

“Ідея Руху Інформаційного захисту України склалася після наради, в які брали участь:  Михайло Косів, Ігор Калинець, Любомир Медвідь, Андрій Бокотей, Богдан Стельмах, Андрій Содомора, Юрій Винничук, Зоряна Білик, Ірина Мазур, Іван Сварник та я. І темою нашої розмови було  те, що навіть найкращі події, які виникають в нашому просторі, найбільші досягнення, які ми маємо, вони подаються в такому світлі, що єдине, що ми бачимо і в соцмережах, і в мас-медіа, то переважно те, що в нас є велика зрада.  І ми думали, як цьому можна протистояти, які би механізми треба було б зробити.

Софія Федина

Софія Федина

Інформаційна війна яка в нас ведеться уже останніх 350 років , вона передусім спрямована на свідомість людей. І сьогодні ми бачимо, що на Сході в нас є успіхи, в нас є сильна армія, але основний бій за Україну зараз іде не на Сході, він іде саме в інформаційному просторі. І основна проблема в тому, що Україна не дає гідної відсічі.

Оскільки ми живемо в еру інформації, то майже усі мас-медіа живуть інформаційним посилом, який живе кілька годин, від одного до другого.  Нам треба формулювати фундаментальний український простір і сформувати середовище таких інформагентів, які зможуть відфутболювати будь-яку атаку  і подавати інформацію швидше ніж її встигнуть спаскудити пропагандисти. Це і є та ціль, яку ми переслідуємо”, – сказала Софія Федина.

Серед гостей зборів була й директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослава Туркало, яка підкреслила важливість створення такого руху і пообіцяла активну підтримку ві влади.

Мирослава Туркало

Мирослава Туркало

“Мені приємно, що така подія відбувається вже не перший, не другий і не третій раз, де доєднується багато людей. Тому що , люди, котрі зініціювали цей рух – це насправді авторитети, на які я рівняюся у своїй роботі, з якими я співпрацюю. І це ті авторитети в галузі культури, які не могли стояти осторонь. І я вважаю своїм обов’язком допомагати та сприяти різними засобами, щоб ця ініціатива була продовжена, – зазначила Мирослава Туркало.

Своїм сумним досвідом поділився і український юрист, громадський діяч, активіст Революції Гідності, радник Міністра закордонних справ України, політв’язень Російської Федерації Юрій Яценко.

“Тема цього руху є близькою для мене оскільки, в травні 2014 року спецслужби Російської Федерації  хотіли мене використати для інформаційної боротьби проти України. Я був затриманий через те, що я був активістом Майдану і від мене вимагалося, щоб я в інформаційному просторі виступав на телекамеру і казав, що начебто мене прислала Україна в Росію вести антиросійську диверсійну діяльність і я, як свідомий громадянин, маю звернутися в ФСБ про допомогу. І коли я відмовився від такої співпраці почалися цілодобові побиття, тортури, які дійшли до такого рівня, що для того щоб втриматися на своїй  незалежній позиції і не дати свідчень ні проти себе, ні проти інших осіб мені довелось довести тіло до такого стану, в якому мене катувати не можна було.

Юрій Яценко

Юрій Яценко

Після мене Росія почала затримувати десятки українців для того, щоб створити з них образ ворога. Зовсім невинних громадян призначали диверсантами, шпигунами, карателями для того, щоб в своєму інформаційному просторі показати, що українці є небезпечні, щоб світу показати, що українці є небезпечними і тим самим вони виправдовували гібридну війну проти України.

Ми маємо розуміти, що Росія вкладає шалені ресурси в інформаційну боротьбу не лише проти України, але й проти інших держав, де рівень інформаційного захисту та роботи спецслужб є значно вищими ніж в Україні. Адже найкраще з нами буде воювати, коли ми не будемо вірити самі в себе, в свою державу, коли ми будемо відчувати безнадію”, – сказав Юрій Яценко.

Одним з перших до Громадського Руху Інформаційного Захисту України долучився до український військовик, морський офіцер, капітан II рангу запасу ВМС ЗС України, заступник голови Спілки офіцерів України в Севастополі, громадський діяч, журналіст, актор, режисер Тимур Баротов.

“Протидія інформаційній війні – це чи не найважливіша справа. Бо якщо ми програємо інформаційну війну – ми програємо війну. Саме на це робиться ставка з боку Росії. І для  того, щоб виграти цю війну, в першу чергу потрібно фільтрувати інформацію, яка надходить, розуміти, що це за інформація, для чого вона подається і хто зацікавлений в тій реакції, яку очікують від тієї інформації.

Тимур Баротов

Тимур Баротов

І друге – просто не бути байдужими, бо на байдужих потім робиться і зрада і перемога ворога над нами. І з цим треба боротися. А для цього кожному з нас потрібно вести дії на інформаційному просторі, через соціальні мережі, через спростування фейкових новин, спростовувати спеціально поширені чутки. І кожен з нас може долучитися до цієї справи і робити це заради нашої спільної перемоги, за якої в нашій країні настане мир”, – наголосив Тимур.

Коментарі

Позначки: , ,