Головні події 2019 року в Україні

Новини 28 Грудня, 2019 3 129

Січень

5 січня – наша чоловіча збірна з волейболу вперше за 14 років вийшла на чемпіонат Європи.

6 січня – Патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію Православної церкви України митрополитові Київському Епіфанію.

24 січня – Оболонський районний суд Києва визнав екс-президента Віктора Януковича винним у вчиненні державної зради та засудив заочно до 13 років позбавлення волі.

28 січня – на турнірі H&N Cup у Мюнхені українські спортсмени Олена Костевич та Олег Омельчук встановили світовi рекорди з кульової стрільби з пневматичного пістолета на дистанції 10 метрів у міксті.

Лютий

3 лютого – відбулася інтронізація глави Православної церкви України Епіфанія під час літургії в Соборі Святої Софії Київської.

7 лютого – Верховна Рада України внесла поправки до Конституції, які закріпили курс на повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО.

8 лютого – Вибори Президента України: ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у президенти – 44 людини. Це була рекордна для країни кількість.

27 лютого – Національна суспільна телерадіокомпанія повідомила, що Україна не братиме участi в конкурсі Євробачення-2019. Це сталося після того, як MARUV відмовилася підписувати договір, а гурти Freedom Jazz та KAZKA – від участі.

27 лютого – Національна паралімпійська збірна iз зимових видів спорту посіла 1-е загальнокомандне місце на Чемпіонаті світу-2019 в канадському місті Принц-Джордж. Наша команда виборола 42 медалі (9 золотих, 16 срібних та 17 бронзових).

Березень

10 березня – Дмитро Підручний на Чемпіонаті світу з біатлону в гонці переслідування виграв золоту медаль. Це було перше в історії України чоловіче золото на чемпіонатах світу з біатлону.

22 березня  український політв’язень Павло Гриб засуджений у Росії до 6 років позбавлення волі.

22 березня – 8-ма церемонія вручення Національної професійної музичної премії YUNA. По три нагороди отримали гурт The Hardkiss та співачка MARUV.

30 березня – Боксер Олександр Гвоздик переміг Дуду Нгумбу технічним нокаутом і зберіг титул чемпіона WBC.

31 березня  перший тур виборів Президента України. Явка виборців склала 63,52 %. До другого туру вийшли Володимир Зеленський (30,24 % голосів) та Петро Порошенко (15,95 % голосів).

Квітень

13 квітня – Василь Ломаченко захистив титули чемпіона світу за версіями WBA Super та WBO в легкій вазі, нокаутувавши британця Ентоні Кроллу.

24 квітня – Президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих Росiєю районів Донецької та Луганської областей.

25 квітня – Верховна Рада України прийняла Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної.

30 квітня – вибори Президента України 2019: ЦВК оголосила результати другого туру, перемiг Володимир Зеленський із результатом 73 % голосів.

Травень

15 травня  президент України Петро Порошенко підписав Закон Про забезпечення функціонування української мови як державної.

19 травня – Донецький “Шахтар дотермiново став переможцем чемпіонату України з футболу 20182019 та в 12-те виборов чемпіонство.

20 травня – Володимир Зеленський вступив на посаду президента України.

21 травня – Президент України Володимир Зеленський видав указ про припинення повноважень Верховної Ради України 8-го скликання і призначив позачергові вибори на 21 липня 2019 року.

22 травня – Кабінет Міністрів схвалив Український правопис у новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису.

30 травня – Верховна Рада України ухвалила закон про визнання і підтримку національної скаутської організації Пласт на державному рівні.

Червень

20 червня – Владика Філарет провів собор щодо відновлення Київського патріархату.

24 червня – Національний банк України з 25 жовтня 2019 року запроваджує в обіг банкноту номіналом 1000 гривень, на ній розміщено портрет Володимира Вернадського

Липень

11 липня  Суд ЄС скасував санкції 2018 року проти Віктора Януковича та його команди.

13 липня  українська тенісистка Дар’я Снігур виграла Вімблдонський турнір серед дівчат в одиночному розряді, здолавши у фіналі американку Алексу Ноель.

20 липня  Ольга Харлан здобула золоту медаль у змаганнях на шаблях на Чемпіонаті світу з фехтування та стала шестиразовою чемпіонкою світу.

21 липня – в Україні відбулися парламентські вибори. До складу Верховної Ради пройшли 5 політичних партій (“Слуга народуОпозиційна платформа – За життя, Європейська СолідарністьВО Батьківщина” та Голос), а також 199 депутатів, обраних за мажоритарною системою в одномандатних округах.

28 липня – “Динамо (Київ) обіграло донецький Шахтар” у матчі за Суперкубок України.

Серпень

7 серпня – президент України Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем.

14 серпня – Українська автокефальна православна церква офіційно припинила існування. Запис про припинення діяльності релігійної організації внесений в Єдиний державний реєстр юридичних осіб.

29 серпня – відбулося перше засідання Верховної Ради України IX скликання. Головою Ради обрано Дмитра Разумкова, Прем’єр-Міністром – Олексія Гончарука, главою СБУ –Івана Баканова.

31 серпня  Василь Ломаченко переміг британця Люка Кемпбелла та захистив титули чемпіона світу за версіями WBA, WBO і The Ring у легкій вазі, а також виграв вакантний титул чемпіона WBC в легкій вазі.

Вересень

4 вересня – Кабінет Міністрів України прийняв рішення про звільнення мера Києва Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

7 вересня – до України, внаслідок операції iз взаємного звільнення утримуваних осіб, повернулися 22 наших моряки, 2 співробітники СБУ та 11 українських політв’язнів Кремля – Олег Сєнцов, Володимир Балух, Едем Бекіров, Павло Гриб, Микола Карп’юк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Євген та Артур ПановиОлексій Сизонович та Роман Сущенко.

7 вересня  український фільм “Атлантида” режисера Валентина Васяновича здобув перемогу в офіційній конкурсній програмі Горизонти” 76-го Венеційського кінофестивалю.

8 вересня – в Україні вперше на державному рівні відзначили роковини депортації українців з етнічних західних територій.

9 вересня – українці по всьому світу відзначили 250-річчя з дня народження засновника нової української літератури Івана Котляревського.

19 вересня – Зеленський опинився в центрі Україна-гейту. Американські ЗМІ звинувачували президента Трампа в тому, що він шантажував Зеленського фінансовою допомогою і вимагав почати розслідування проти свого конкурента на виборах, Джо Байдена. Також його сина Хантера, який працював на українську компанію Burisma. Через недовіру до Трампа в США почали процедуру імпічменту.

28 вересня – біля села Республіканець на Херсонщині відкрили невідому донедавна фортецю, збудовану на рубежі тисячоліть.

Жовтень

1 жовтня – президент України Володимир Зеленський відповів на лист Мартіна Сайдіка, що Україна погоджує текст формули Штайнмаєра, яка надає особливий статус окремим територіям Донбасу.

2 жовтня – у багатьох містах України вiдбулися протестні акції Ні капітуляції! проти імплементації Мінських угод за “формулою Штайнмаєра.

6 жовтня – у десятках українських міст та за кордоном відбулися акції проти формули Штайнмаєра та відведення українських військ від лінії розмежування на Донбасі.

10 жовтня – Президент України Володимир Зеленський провів найдовшу у світовій історії прес-конференцію, що тривала понад 14 годин. Під час якої надав відповіді на понад 500 запитань від майже 300 журналістів.

12 жовтня  Олександр Усик здобув дотермiнову перемогу в дебютному бою в суперважкій вазі проти американця Чазза Візерспуна.

30 жовтня – Верховна Рада України перейменувала місто Переяслав-Хмельницький на Переяслав.

Листопад

8 листопада – Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію на розгляд справи Україна проти Росії, відхиливши всі аргументи Росії.

8 листопада  – Олександрійський патріархат, який посiдає друге місце в диптиху православних церков світу, першим зі старих патріархатів пентархії, окрім Вселенського, офіційно визнав автокефальну Православну церкву України – патріарх Феодор ІІ пом’янув митрополита Київського Епіфанія.

17 листопада  Україна потрапила на Євро-2020! Збірна України пройшла відбірковий етап на Євро-2020 без поразок і посіла перше місце у своїй групі. Зокрема, обійшовши чинного чемпіона Європи, збірну Португалії. 7 червня у Львові Україна приймала свого прямого конкурента, Сербію, і завдала суперниковi нищівної поразки – 5 : 0. Цей матч став одним з найкращих в історії футболу України.

18 листопада – Російська Федерація передала Україні катери “Бердянськ і Нікополь, а також буксир Яни-Капу, захоплені 25 листопада 2018 року під час інциденту в Керченській протоці.

23 листопада – українська стрибунка у висоту Ярослава Магучих перемогла в номінації “Висхідна зірка” (англ. Female Rising Star) серед європейських легкоатлеток і виграла нагороду Петра Нуровскі як найкраща молода спортсменка за версією МОК.

Ім’я переможниці було названо під час урочистої церемонії нагородження World Athletics Awards в Монако.

Грудень

4 грудня – внаслідок пожежі в Одеському коледжі 12 людей загинули, 32 постраждали та 8 зникли безвісти.

5 грудня  у Чорнобилі ввели в експлуатацію новий саркофаг “Укриття” у вигляді арки, споруджений над зруйнованим реактором Чорнобильської АЕС. Новий безпечний конфайнмент (повністю герметичний і “розумний”) над четвертим енергоблоком почали зводити по частинах в 2012 році. Це  найбільша пересувна споруда в світі: 106 метрів у висоту, 162 метра в довжину і 257 метрів  проліт арки. За правильного використання саркофаг витримає 100 років.

9 грудня – відбулася зустріч в “нормандському форматі (саміт) глав України, Росії, Франції та Німеччини в Парижі.

12 грудня – заарештовано підозрюваних у резонансному вбивстві журналіста Павла Шеремета: українських військових Яну ДугарьЮлію Кузьменко та Андрія Антоненка.

13 грудня  Книгою року став роман Доця української письменниці Тамари Горіха-Зерня. Цього ж дня Косівську мальовану кераміку внесено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

Публікація: Ukrainian People Magazine

 

Коментарі

Позначки: ,