Газовий конфлікт між “Нафтогазом” і “Газпромом” – поразка для України, – Ірина Фріз

Новини 22 Грудня, 2019 976

Новий газовий контракт між «Нафтогазом» та «Газпромом» укладений на невигідних для України умовах. Команда Зеленського втратила можливості тиску на Росію через блокування США будівництва «Північного потоку-2» і послабила українську позицію у цих переговорах.

Про це заявила депутат фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз в ефірі телеканалу «Еспресо».

«Ми отримали поразку внаслідок ухвалення такої угоди. Будь-які переможні реляції можуть вдавати лише ті, хто дотичний до ухвалення цієї угоди. Або той, хто не розуміє наслідків цієї угоди для України», – заявила політик.

«Я вважаю, що цей контракт, насправді, погіршує позиції України і не використав ті можливості, які Україна мала. Особливо після ухвалення США санкцій проти «Північного потоку – 2», – підкреслила представниця «Європейської Солідарності».

За її словами, багато обставин, пов’язаних із підписанням угоди та її наслідками, викликають занепокоєння.

«Ця угода викликає багато суперечливих питань. Зокрема, чому потрібно було йти на ухвалення рішення, щоб Україна відкликала всі свої позови проти «Газпрому». Ми знаємо, що зараз знаходиться в міжнародному суді позов України проти Росії, проти «Газпрому» на 12,5 млрд доларів. І, таким чином, цей позов буде відкликано», – наголосила депутат.

Ірина Фріз зауважила, що 3 млрд доларів, які Україні має заплатити Росія – в принципі вона й була зобов`язана це зробити згідно рішення Стокгольмського арбітражу.

«Це була виграшна справа і Росія мала це зробити», – сказала вона.

Але тепер Росія «робить красивий фінт» – погоджуючись на виплату тих 3 млрд доларів, які і так повинна заплатити, натомість вимагає від України забрати всі інші позови, зазначила Ірина Фріз.

Вона нагадала, що українська компанія «Нафтогаз» подала позови проти «Газпрому» на десятки мільярдів доларів.

«Відповідним чином вона ставить крапку для України щодо позовів проти «Газпрому». Крім того, будуть зняті арешти з майна «Газпрому» по всьому світу, відповідним чином розблокується їхня діяльність, тощо», – підкреслила депутат.

Ірина Фріз також зауважила, що домовлені обсяги транзиту газу через українську ГТС невигідні для України.

«З 2021 року вони будуть прокачувати через нашу ГТС 40 млрд куб. метрів газу. Для рентабельності і окупності нашої ГТС потрібно 50 млрд куб. метрів», – сказала вона.

«Вони погоджуються на 40 млрд куб. метрів. І про це набагато раніше нас попереджала Канцлер Ангела Меркель, що Росія більше 40 млрд куб. метрів газу не буде прокачувати через українську ГТС, тому що вони планують запустити «Північний потік -2», – зауважила представниця «Європейської Солідарності».

Коментарі

Позначки: