Директор ДБР пов‘язує відкриття кримінального провадження проти нього з його кадровою політикою

Новини 04 Червня, 2019 57

Фото: 4studio

Голова ДБР Роман Труба пов‘язує відкриття про нього кримінального провадження з «певними кадровими рішеннями».

Про це керівник ДБР заявив сьогодні під час брифінгу у Львові.

«Я би провів аналогію, що такі заяви з’являються, коли  приймаються певні кадрові рішення. Перше – коли я минулого року не призначав на посади ряд осіб, тоді стосовно мене хотіли відкрити кримінальне провадження за державну зраду. Лише за той факт, що я реалізував свої повноваження щодо не призначення на посади.

Другий факт відбувається саме зараз, після того як  мною були  реалізовані звичайні повноваження щодо трудових правовідносин стосовно осіб, які не пройшли випробувальний термін і стосовно яких були встановлені факти їхніх порушень професійних обов’язків. Це викликало певне обурення і, як результат, ми маємо  звернення і кримінальне провадження. Я хочу звернути увагу, що походить воно від тих людей, яким не продовжили  термін перебування у раді громадського контролю. В законі чітко  записано, що вони діють лише рік.  Саме це свідчить про той факт, що ДБР залишається максимально незалежним  в системі правоохоронних органів України. Я розумію, що в подальшому такі спроби тиску будуть продовжуватися і ми до них готові. Найпростіший запобіжник – це діяти в межах закону. Я дію в межах закону. Я готовий давати свідчення і відстоювати правомірність своїх дій», – заявив  керівник ДБР Роман Труба.

Як повідомлялося, сьогодні 4 червня, у  Львові проходить семінар на тему: «Транскордонна співпраця щодо протидії кримінальним корупційним правопорушенням в митних органах», що проводиться Львівським територіальним управлінням НАБУ за підтримки Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в України. Серед учасників заходу: директор НАБУ Артем Ситник, директор Центрального антикорупційного бюро Польщі Ернест Бейда, старший радник з питань боротьби з корупцією програми Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні Еляна Концевічуте, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, представники антикорупційних інституцій з Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови та Угорщини.

Мета заходу – налагодження транскордонної співпраці між антикорупційними органами України, Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови та Угорщини.

Як раніше повідомлялося, Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження на голову Державного бюро розслідувань Романа Трубу, повідомив речник ГПУ Андрій Лисенко. За його словами, таким чином прокуратура зреагувала на заяву голови Ради громадського контролю ДБР Максима Болдіна та секретарки Ради Надії Корінної.

Заявники, уточнює Лисенко, звинувачують Трубу в умисному невиконанні рішення суду, яке набрало законної сили, службовій недбалості, зловживанні службовим становищем і розголошенні даних досудового розслідування.

«Здійснення досудового розслідування кримінального провадження цього ж дня (3 червня 2019 року – ред.) доручено Головному слідчому управлінню Національної поліції України. Групу прокурорів, які здійснюватимуть нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування, визначено з числа працівників Генеральної прокуратури України», – повідомив Лисенко.

Роман Труба очолив Державне бюро розслідувань у листопаді 2017 року.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,