​​До 2035 року Україна має відмовитися від вугілля

Новини 12 Листопада, 2023 147

Львівщина працює над тим, щоб переймати досвід у німецької федеральної землі Саар, де останню шахту закрили у 2012 році

​​До 2035 року Україна має відмовитися від вугілля

З цією метою у вугільних регіонах держави проводять трансформацію.

Про це повідомив голова ЛОВА Максим Козицький, пише Четверта студія.

За участі представників Кабінету Міністрів України, профільних міністерств, органів місцевої влади й організацій відбувся національний діалог щодо справедливої трансформації в Україні.

Долучився до заходу в онлайн-форматі та наголосив, що закриття шахт несе за собою впливи не на конкретну громаду, а на весь регіон, його економіку, інфраструктуру, освіту. Тому напрацювання проєктів, враховуючи усі взаємопов’язані галузі, має відбуватись не на кілька років вперед, а на десятиліття. 

У Львівській області розпочали трансформацію Червоноградського вугільного мікрорегіону в межах Програми «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», яку впроваджує Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) за дорученням Федерального міністерства економіки і захисту клімату Німеччини. 

Під час Форуму назвав аспекти, які важливі в процесі трансформації Червоноградського вугільного мікрорегіону:

▪️Розвиток професійної освіти. Коли будуть можливості для здобуття інших професій, окрім шахтаря та гірничого майстра, місцеві мешканці зможуть переорієнтуватися на нові сектори економіки. На обласному рівні працюємо над розвитком профтехосвіти. Просимо запроваджувати реформи й проєкти Кабмін та GIZ.

▪️Розвиток екологічної інфраструктури. Мова йде про проєкти, спрямовані на вирішення проблем із просіданням ґрунтів, шахтним водовідливом та забрудненням атмосферного повітря 

▪️Розбудова індустріальних парків та створення нових робочих місць. Зокрема після закриття шахти не мають зникати як комплекси чи розграбовуватись, їх потрібно перетворювати в зони для економічного розвитку громад, створення робочих місць, відкриття нових бізнесів. 

▪️Залучення знань та досвіду іноземних партнерів і регіонів, які уже пройшли цей процес.

Львівщина працює над тим, щоб переймати досвід у німецької федеральної землі Саар, де останню шахту закрили у 2012 році. Необхідно більше проєктів та співпраці на рівні Уряду, щоб наші регіони мали можливості від іноземних фондів отримати додаткове фінансування, досвід. 

Дякую за організацію платформи для діалогу. Львівщина і надалі буде активно включена у процес», – написав Козицький.

Коментарі

Позначки: , ,