Держбюджет у червні отримав 133,7 млрд грн доходів

Новини 13 Липня, 2023 44

Держбюджет у червні отримав 133,7 млрд грн доходів

що вийшло, що не вийшло та що очікувати далі – аналітичний огляд KSE

Шостий місяць поспіль Україна отримує грант від США, наданий через Цільовий фонд Світового Банку. Загалом у червні до державного бюджету надійшло 58,5 млрд грн макрофінансової допомоги та кредитів від Європейського Союзу і 3,8 млрд від Світового банку.

Про це йдеться в новому випуску щомісячного Бюджетного барометру від Центру аналізу публічних фінансів Київської школи економіки (KSE) за червень 2023 року, пише Четверта студія.

Минулого місяця до загального фонду державного бюджету надійшло 133,7 мільярда гривень (із них 44,4 млрд грн міжнародної допомоги від США та Фінляндії), тоді як планували отримати сукупні доходи на рівні 84,1 млрд грн.

“У червні Уряд перевиконав план доходів держбюджету навіть без урахування міжнародної допомоги. Але водночас не вдалося отримати очікуване за кількома ключовими податками – ПДФО, податку на прибуток підприємств та рентної плати”, – доповнює Юлія Маркуц, керівниця Центру аналізу публічних фінансів та публічного управління KSE.

Згідно з розписом Міністерства фінансів, податкові надходження до загального фонду держбюджету очікувалися на рівні 80,6 млрд грн, а фактично за основними податками загальний фонд держбюджету поповнився на 79,4 млрд грн.

Не вдалося досягнути планових надходжень від рентної плати за користування надрами (-36,6%), податку на доходи фізичних осіб (-12,8%) та податку на прибуток підприємств.

Найбільше перевиконання відбулося за рахунок податків з міжнародної торгівлі – на 30%, “внутрішнього” ПДВ – на 12,2%, а також акцизного податку – на 6%.

Фактичний дефіцит державного бюджету за попередньою оцінкою Мінфіну становив 135,1 млрд грн, за загальним фондом – 130,8 млрд грн, що у 1,7 рази менше планового показника – 219,6 млрд грн.

Окрім зовнішнього фінансування, у червні Мінфін залучив 45,4 млрд грн від розміщення ОВДП, з яких 7,4 млрд грн або 16,2% – за бенчмарк облігаціями. Максимальна ставка розміщення залишилась незмінною – 19,75%. Серед розміщених ОВДП 17,1 млрд грн отримали від облігацій номінованих в іноземній валюті.

Крім того, у червні було запозичено на 26,4 млрд грн більше, ніж витрачено на погашення та обслуговування державного боргу України. У травні таке перевищення становило 41,2 млрд грн. Нижча різниця у червні спричинена збільшенням обсягу виплат за військовими ОВДП передусім в портфелі НБУ.

Коментарі

Позначки: