Активісти вимагають справедливості для засудженої на Кіпрі за «напад» на росіян українки

Новини 03 Квітня, 2023 91

Активісти вимагають справедливості для засудженої на Кіпрі за «напад» на росіян українки

Українська громада Кіпру обурена рішенням суду, який ув’язнив на 6 місяці 55-річну українку Ірину Кривоус за «напад» на росіян. 31 березня, активісти проведуть під Президентським палацом в Нікосії мітинг «Справедливість для Ірини».

Про це пише Четверта студія з посиланням на ДемСокиру.

Також від Товариства Українсько-Кіпрської Дружби й всіх українців на Кіпрі буде переданий лист-звернення до Президента Кіпру та головного прокурора з проханням про помилування засудженої українки.

Про це повідомляє пресслужба руху «Демократична Сокира».

Представники діаспори звернулися по допомогу до ДемСокири, а також просять про підтримку у справі Ірини Кривоус з боку українських органів влади та громадянського суспільства.

«росія-агресор, країна-терорист, країна-вбивця. Це знаємо ми, українці. Це бачить і визнає весь цивілізований світ. Але чомусь досі знаходяться інституції, які закривають очі на ці звірства. Які стають на бік ката, а не жертв війни. Які потурають носіям кремлівських наративів і тим самим стають співучасниками злочинів проти України та українців.

Втручатися у внутрішні справи іншої суверенної держави неприпустимо. Хоча, відверто, нас дивує рішення кіпрської Феміди.

З одного боку, офіційний Кіпр говорить про підтримку України та неприпустимість порушення її суверенітету й територіальної цілісності, та дає прихисток тисячам українців, які залишили батьківщину через російське вторгнення.

З іншого – толерує демонстративну підтримку держави-агресора пропутінськи налаштованими мешканцями Кіпру, які вільно проводять заходи на підтримку режиму кремля, з використанням відповідних слоганів і символіки.

Ми звертаємося до ЗМІ, Міністерства закордонних справ України, посольства України у Республіці Кіпр та інших установ і організацій, здатних вплинути на ситуацію. Напишіть про цю справу, розберіться, допоможіть захистити права українки. Вона вже втратила на війні брата, а тепер через росіян проходить через приниження та поневолення.

Справедливість має бути відновлена», – йдеться у зверненні ДемСокири.

Нагадаємо, 28 березня суд в Ларнаці на Кіпрі засудив 55-річну українку Ірину Кривоус до 6 місяців позбавлення волі. В серпні 2022 року під будинком жінки любителі росії зібралися на проросійську пропагандистську акцію. З російськими прапорами й плакатами вони готувалися відсвяткувати день прапора країни-агресора.

За два місяці до цього від поранень на фронті загинув брат Ірини. Жінка була в жалобі, тож коли побачила під своїми вікнами російські триколори, не стримувала емоцій. Вона вибігла з хати, в чому була і з чим була.

Ірина намагалася докричатися до учасників мітингу та зупинити пропутінський шабаш. Їй в голові не вкладалося, як можна підтримувати війну росії проти України, вбивства і катування, а з тим – і вихваляти кривавий режим, який розв’язав цю війну. І це не де-небудь, а в європейській країні.

Перед тим, як вибігти на вулицю, Ірина готувала вечерю та різала овочі. Тож лише коли її скрутила поліція, жінка зрозуміла, що в руці в неї залишився ніж. Затриману доставили до поліцейського відділку. Згодом був суд, який засудив Ірину до реального тюремного терміну за звинуваченнями у нападі, володінні зброєю та порушенні громадського порядку. Одним з ключових пунктів вироку стало покарання за «ненависть на національному й етнічному підґрунті». «Потерпілою» суд визнав пропутінську місцеву активістку, яка дала свідчення, що українка погрожувала їй фізичною розправою.

Зараз Ірина Кривоус знаходиться у в’язниці. Її адвокат в понеділок подаватиме апеляцію із вимогою пом’якшення вироку.

Коментарі

Позначки: