Італія, Угорщина та Кіпр наполягають на необхідності мирних переговорів між Україною та росією

Новини 25 Травня, 2022 49

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Фото: Голос Америки

Італія, Угорщина та Кіпр закликають до припинення вогню в Україні та мирних переговорів з росією, тим самим ставлячи себе у протиріччя з іншими державами-членами, які вирішили зайняти більш жорстку позицію щодо Москви напередодні саміту наступного тижня.

Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

У проекті підсумкової заяви саміту 30–31 травня, з якою ознайомилося агентство Reuters, Європейський Союз описує як “непохитну підтримку у своєму прагненні допомогти Україні здійснити її невід’ємне право на самооборону від російської агресії”. У заяві не згадується про мирні переговори.

За словами джерел, які були присутні на зустрічі представників ЄС у п’ятницю посол Італії запропонував внести зміни до тексту, заявивши, що вони мають стосуватись мирних переговорів та встановлювати негайне припинення вогню як одну з перших цілей ЄС.

Цю пропозицію підтримали Угорщина та Кіпр, які входять до числа держав, найбільш критично налаштованих щодо нового пакету санкцій ЄС проти росії, який був заблокований протягом кількох тижнів через внутрішні розбіжності.

За словами дипломатів, країни Балтії та Польща є одними із найрішучіших прихильників жорсткої лінії, а Латвія закликала до ще чіткіших формулювань для збільшення військової підтримки.

За словами одного з дипломатів, переглянутий проект має бути представлений пізніше у середу після зустрічі представників ЄС.

Що передувало

Угорщина виступає проти нафтового ембарго, а Кіпр стурбований забороною на продаж нерухомості громадянам росії.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у своєму виступі на форумі в Давосі у вівторок заявила: “Україна має виграти цю війну, і агресія путіна має бути стратегічною невдачею”, – сказала вона.

Минулого тижня Італія запропонувала мирний план, в якому ООН, ЄС та Організація з безпеки та співробітництва в Європі братимуть участь як посередники для початкового встановлення локального припинення вогню.

Коментарі

Позначки: ,