97-річний Мирослав Симчич здійснить політ над Карпатами з нагоди 75 річниці бою за столицю УПА Космач (ВІДЕО)

Новини 11 Серпня, 2020 1 465

Громадська організація “Меморіал” та Спілка офіцерів України вирішили організувати політ з нагоди 75 річниці бою за столицю УПА Космач та Дня Незалежності України із сотенним УПА Мирославом Симчичем.

Про це у прямому ефірі на 5 каналі заявив головний редактор часопису «Визвольна боротьба» та керівник правління ГО «Меморіал» імені Василя Стуса Роман Гунда, пише Четверта студія.

“Політ 97 – річного сотенного УПА Мирослава Симчича відбудеться над Карпатами, над місцями героїчного бою сотні УПА під командуванням самого Симчача з полком НКВД, у результаті якого було знищено біля 500 НКВДистів. Політ запланований на 14 серпня, легендарного сотенного супроводжуватимуть персональний лікар, колишній депутат Верховної Ради Пазиняк, політ та військовий льотчик Ігор Табанюк, льотно-методичне керівництво здійснює заслужений льотчик-випробувач 1-го класу полковник Мирослав Лампік. Політ стартуватиме з міста Коломия над рідним селом Симчача – Березів, далі над присілок Рушір, місце бою сотні Симчича з полком НКВД у 1945, літак далі полетить над Космачем, Говерлою, Верховиною та повернеться до Коломиї. Політ виконуватиметься на літаку RV-10”, – розповів Гунда.

Він додав, що на сьогодні “у нас є потужна бригада та серйозні наміри, і я думаю, що напередодні  Дня Незалежності у нас це вдасться”. “Цей захід буде першим кроком до акції, які захисники сучасної війни на Сході хочуть організувати на День Незалежності у Києві”, – розповів Роман Гунда.

Він також додав, що найбільшою перепоною у організації польоту була дружина Мирослава Симчича.

“Пан Мирослав це прийняв по-бойовому. Його кілька разів оглядав лікар. Найважчою проблемою наразі була його дружина. Спочатку вона не дуже добре до цього ставилась, але згодом зрозуміла, що заперечувати неможливо. Тобто на сьогодні найбільша перепона подолана”, – додав головний редактор часопису.

За словами Романа Гунди, Мирослав Симчич у 22 роки керував сотнею та провів безліч легендарних боїв.

“Він провів велику кількість боїв, але не усі були такі масштабні. Наймасштабнішим був, зокрема, бій під Космачем – це персональний бій Мирослава Симчича та його сотні. Це був героїчний бій, бо ворогів переважало у двічі, і їх вдалось перемогти. Мирослава Симчича є легендарним полководцем, бо у 22 роки вже керував сотнею та провів безліч боїв. Ми сьогодні повинні віддавати йому шану, як і теперішнім героям, які віддали своє життя за Україну”, – керівник правління ГО «Меморіал» Роман Гунда.

 

Коментарі

Позначки: ,