«Європейська Солідарність» не дозволить знищити українську мову, – Княжицький

Новини 14 Липня, 2020 207

Микола Княжицький. Фото 4studio

«Європейська Солідарність» не дозволить реалізувати плани країни-агресора із руйнування основ української держави і не дасть знищити українську мову. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький на брифінгу в Верховній Раді України.

Він зауважив, що «Слуги народу» мають намір розглядати на цьому тижні і підтримати законопроект свого колеги Максима Бужанського і скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а також — перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання.

«Для чого це робиться – очевидно. Для подальшої русифікації і неможливості розвитку української мови», – заявив Микола Княжицький.

Він пояснив: «Система, яку будуємо ми – коли учень вдома, в побуті, говорячи будь-якою мовою якою він хоче, якою хочуть його батьки, потім приходячи в школу почав вивчати українську мову, потім українською вчився у вищих навчальних закладах, працював, будував сильну українську державу, усвідомлюючи себе українцем і захищаючи права нації і кожного громадянина цієї держави».

Водночас депутат наголосив, що противники української держави роблять все для того, щоб зруйнувати всі засадничі основи її існування, зокрема і систему освіти українською мовою. «І ця система має бути знищена і замовник такого знищення – країна-агресор, для яких немає різниці якою мовою говорити, для яких взагалі української нації не існує», – заявив Микола Княжицький.

Він також констатував, що це руйнування постійно продовжується і педалюється зі стін українського парламенту і представниками президентської партії, і представниками п’ятої колони в Україні.

«Європейська Солідарність» закликає всіх свідомих громадян прийти сюди 16 липня. Згадати що саме в цей день вступив в дію у минулому році закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Що саме в цей день, 30 років тому була прийнята Декларація про державний суверенітет України. Що цей день, який є важливим для кожного українця не повинен стати днем знищення української мови», – сказав представник фракції.

Він зауважив, що тепер говорять що ймовірно розгляд цього законопроекту перенесуть на п’ятницю, 17 липня.

«Я знаю, що представники багатьох обласних рад приїдуть сюди в п’ятницю. Будучи тут і в четвер, і в п’ятницю для того, щоб захищати мову, для того щоб захищати майбутнє», – зауважив депутат.

«Мова – це одна з цеглин, на якій будується це майбутнє», – наголосив Микола Княжицький.

Коментарі

Позначки: ,