На Львівщині зацвіла долина червонокнижного тюльпану площею 5 га

Новини 20 Квітня, 2019 1 655

Ілюстрація з відкритих джерел

На Львівщині туристів запрошує долина “чорних” тюльпанів. Рябчик шаховий зацвітає в заплаві Дністра в селі Надітичі.

Про це розповіла начальник управління туризму і курортів облдержадміністрації Наталя Табака, – повідомляє «Укрінформ».

“Для натхнення та внутрішньої гармонії рекомендую мандри еколокаціями Львівщини. Рябчик шаховий, або “чорні” тюльпани, чи дикі тюльпани можна зустріти в заплаві річки Дністер на околиці села Надітичі Миколаївського району”, – зазначила Табака.

Рябчик шаховий занесено до Червоної книги України, тож екскурсантів просять залишити чарівні квіти в їхньому природному середовищі. А з собою цю красу можна забрати на екранах смартфонів та у фотокамерах.

Довідка. Долина «диких тюльпанів» Цей маловідомий ландшафтний заказник «Стариці Дністра» розташований у Миколаївському районі неподалік с. Верин, всього за  40 км від Львова. Йому природою було даровано численні заболочені стариці, луки, незамерзаючі джерела. Тут, на 70 гектарах території, знайшли свою домівку рідкісні види тварин, птахів та рослин. Щорічно, навесні в кінці квітня, однією з особливих окрас заказника є цвітіння найбільшої в Україні популяції рябчика шахового, прозваного у народі «диким тюльпаном», занесеного до Червоної книги України і Польщі. Створений природою зелений килим милує око різнобарв`ям пелюсток квітки, на яких наче на шахівниці чергуються білі та пурпурові забарвлення. Долина «дикого тюльпану» лежить біля с. Надітичі, в якому знаходиться ботанічний заказник, площею в 5 гектарів.

Період цвітіння «диких тюльпанів»: середина квітня – початок травня. У с. Верин також є і віковий дуб. Стовбур цього велетня сягає восьми метрів, та кажуть, що він пам’ятає Богдана Хмельницького. Адреса заказника «Стариці Дністра»: Миколаївський район, поблизу с. Верин; ботанічного заказника – с. Надітичі. Як доїхати: власним авто, час в дорозі – 50 хв, відстань – 45 км, по E471/М06 і Т1419. Маршруткою з автовокзалу «Львів», вул. Стрийська, 109, в сторону Нового Роздолу.

Архівне відео: “Сегодня”

Коментарі

Позначки: ,