Аграріїв Львівщини попередили про небезпеку атаки гризунів на посіви озимини

Новини 13 Березня, 2019 101

Ілюстрація: agronews

Держпродспоживслужба оприлюднила результати моніторингу поширення та шкодочинності гризунів у посівах озимих культур, багаторічних травах та садах станом на 7 березня.

Полісся. Протягом звітного періоду танення снігового покриву, різкі коливання температур, що призвели до утворення льодової кірки, негативно вплинули на життєдіяльність мишоподібних гризунів. Активного розмноження і шкідливості не відмічається. Чисельність жилих колоній на гектарі в посівах озимини Закарпатської, Івано-Франківської, Житомирської, Львівської, Чернігівської областей становить 1-3, які здебільшого розміщені по краях полів. В межах колоній ступінь пошкодження рослин озимих культур переважно слабкий.

Лісостеп. На більшості площ озимих зернових та ріпаку зберігається допорогова (1-2 жилих колоній) чисельність гризунів. Скрізь у багаторічних травах мають місце 2-5 жилих колоній на гектарі. Спостерігається стабілізація чисельності гризунів через періодичне затоплення талими водами жилих нір (Київська, Хмельницька обл.).

Степ. Підвищення температури повітря у денні години зумовили танення снігу, що в свою чергу призвело до затоплення нір гризунів, загибель яких становить 15-50% (Кіровоградська, Луганська, Миколаївська, Одеська, ін. обл.). На 8-20, максимум 50% обстежених площ озимих зернових та ріпаку зберігається 1-3 жилих колоній. На посівах багаторічних трав, в садах виявляють 3-8 жилих колоній на гектар, в колонії по 4-8 жилих нір. В південних районах за потепління відмічається незначна активізація мишей.

Надалі розвиток мишоподібних гризунів залежатимуть від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців.

«За середньодобової температури плюс 5°С відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Для попередження пошкодження посівів озимини обмеження чисельності гризунів здійснюється через затруєння нір дозволеними до використання родентицидами», — повідомляє agronews з посиланням на  Держпродспоживслужбу.

 

Коментарі

Позначки: ,