У Львові в 66-річної жінки діагностували бруцельоз

Здоров'я 02 Жовтня, 2021 152

Наталія Тімко. Фото Четверта студія

У Львові в 66-річної жінки діагностували бруцельоз. Її госпіталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні.

Про це на Facebook-сторінці повідомила головна санітарна лікарка Львівщини Наталія Іванченко-Тімко, пише Четверта студія.

Жінка звернулася до лікарів зі скаргами на болі в суглобах та підвищену пітливість. Ці симптоми турбували її протягом 2 місяців.

“При лабораторному обстеженні у жінки підтвердився діагноз — бруцельоз. Збудником бруцельозу є бактерії роду “Brucella”. Головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Вона могла інфікуватися, коли вживала молоко та м’який сир без попередньої термічної обробки, який купувала на ринках “, — каже Наталія Іванченко-Тімко.

За словами головної санітарної лікарки Львівщини, найчастіше хворобу спричиняє вживання заражених продуктів. Також інфікуватися можна через контакт із хворою твариною.

“Бруцели проникають в організм людини через слизові оболонки та пошкоджену шкіру і з потоком лімфи заносяться до лімфатичних вузлів. Із потоком крові патогенні бактерії розносяться по всьому організму і утворюють вторинні вогнища інфекції в різних органах. Інкубаційний період захворювання — 1-4 тижні. Однак у деяких випадках він може тривати до двох місяців”, — каже Наталія Іванченко-Тімко.

Симптоми захворювання дуже різноманітні, каже головна санітарна лікарка Львівщини. Найчастіше хвороба починається з підвищення температури тіла до 39–40 °С, що супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю та болем у м’язах і суглобах. Проте можливий і поступовий розвиток хвороби. В такому випадку в людини підвищується температура до 37,1–38 °С, з’являється безсоння, незначний біль в суглобах та м’язах, дратівливість та знижується апетит. Симптоми хвороби можуть почергово стихати та повертатися. Тож при їх появі потрібно якомога швидше звернутися до лікаря.

Наталія Іванченко-Тімко радить, аби уникнути хвороби, потрібно дотримуватися кількох правил: не вживати сире молоко та молокопродукти; їсти м’ясо тільки після термічної обробки та не купувати молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.

Коментарі

Позначки: ,