З початку року зафіксовано вісім смертей від небезпечної інфекції
З початку року в Україні зафіксовано вісім смертей від ботулізму.
Найчастіша причина отруєння – вживання в’яленої, солоної чи консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку або ж просто в підземному переході. З цього року на центральному рівні Україна почала закуповувати сироватки від ботулізму, пише на своїй сторінці у Facebook в.о. глави МОЗ Уляна Супрун.
«Якщо полюбляєте їсти рибу – зверніть увагу. З початку року вже зафіксовано вісім (!) смертей від ботулізму. Найчастіша причина отруєння – вживання в’яленої, солоної чи консервованої риби домашнього приготування, яка була придбана на стихійному ринку або ж просто в підземному переході», зазначає Супрун.
Як наголосила Супрун, з цього року на центральному рівні Україна почала закуповувати сироватки від ботулізму.
«Наразі наявні високоякісні антитоксини, необхідні для негайного лікування ботулізму. Отримати сироватку можна у будь-який час. Її терміново доставляють у місце зафіксованого випадку ботулізму», інформує Супрун.
Вона зазначає, що найкращий спосіб захиститися – профілактика. Запам’ятайте просте правило безпеки – не вживайте копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не знаєте як її готували. Така риба могла бути заражена у природних умовах, до того ж, не проходила термічної обробки. З’ясувати чи в ній наявний токсин перед вживанням – неможливо!
Крім того, причиною отруєння можуть стати інші продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, рідше – овочі. Якщо ці продукти були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином – вони також можуть стати причиною інфікування.
Отруєння токсином може спричиняти порушення зору, невиразність мови, відчуття сухості в роті чи м’язову слабкість. Також може підвищуватись температура, виникнути біль в животі та загальна інфекційна інтоксикація. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі та тривалого плачу. Якщо ви виявили такі симптоми – негайно зверніться до лікаря.
«Будьте обережні! Жодні смаколики чи страва не вартують вашого здоров’я, а подекуди й життя», – наголошує Супрун.
Ботулізм – це отруєння ботуліновим токсином, який накопичується в зіпсованих продуктах.
Як повідомило МОЗ, 11 вересня у Херсоні від ботулізму помер чоловік, його дружина перебуває в реанімації.
Як повідомлялося раніше, у вересні 2017 року на Львівщині після вживання копченої риби придбаної на ринку Львова, постраждала 71 людина. У постраждалих було діагностовано сальмонельоз.
18 січня 2018 року, до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні було госпіталізовано жителя села Рогізно Жидачівського району із діагнозом ботулізм.