На Львівщині троє людей захворіли на ботулізм

Новини 22 Травня, 2021 83

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Цього тижня на Львівщині зареєстровано три  випадки ботулізму. Серед хворих двоє чоловіків і одна жінка. Причина – вживання консервів м’ясних або домашнього виготовлення та в’яленої ковбаси.

Як пише «Четверта студія», про це повідомила на своїй сторінці у ФБ керівник ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” Наталія Іванченко.

«Усі хворі отримали з лікувальною метою антитоксин протиботулінічний. Стан покращується», – зазначається у повідомленні.

Ботулізм – харчове отруєння, яке характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи, летальність від якого сягає 20%.

Збудники ботулізму широко поширені в природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище, спори довгий час зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Сам токсин стійкий до температури. Спори ботулізму гинуть тільки при досягненні температури 120 і більше градусів . Оптимальна температура для утворення токсину – 20-25ºС, тобто кімнатна температура, при якій спори проростають, бактерії розмножуються і виробляють токсин. Як відомо, домашні консерви виготовляються з недостатнім режимом стерилізації, а при порушенні ще й умов зберігання стають причиною такого важкого захворювання.

Причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише консерви з м’яса, грибів, овочів та фруктів, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах. На жаль, за останні роки збільшилась кількість випадків, пов’язаних із вживанням риби власного консервування, тому тільки після вживання «такої» продукції виникає захворювання. Токсин, який попадає з їжею в організм людини, не руйнується ні в шлунку, ні в кишківнику. По силі своєї дії отрута, що виробляється токсином, найсильніша,.

Єдиний надійний засіб уберегти себе від захворювання – відмовитись від споживання консервів домашнього виготовлення. Якщо все ж таки ризикуєте – слід піддати термічній обробці консерви перед вживанням на 30 хвилин.

Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Як повідомлялося, в реанімацію інфекційного відділення Мостиської центральної районної лікарні госпіталізували 42-річного львів’янина, у якого діагностували ботулізм. Вживав консервовані гриби домашнього виготовлення.

Коментарі

Позначки: