У Новому Роздолі ціну на опалення хочуть підняти вдвічі

Економіка 12 Жовтня, 2021 200

Фото: відкриті джерела.

“Нафтогаз Тепло” пропонує платити по 2498 грн за гігакалорію, тоді як нині ціна становить 1223 грн.

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко, який перебував з робочим візитом на Львівщині, проінспектував підготовку до опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі, оскільки місцеві ТЕЦ підпорядковуються компанії “Нафтогаз Тепло”.

“Після зустрічі з Вітренком у мене трохи більше впевненості, що опалювальний сезон у Новому Роздолі розпочнеться вчасно”, – заявила “Еспресо.Захід” голова Новороздільської громади Ярина Яценко.

“Але для нас важливо не лише вчасно розпочати опалювальний сезон, а й пройти його без збоїв. Адже в минулому сезоні декілька разів подачу тепла зупиняли. На щастя, це було наприкінці зими, коли не було сильних морозів, – каже Ярина Яценко. – Для того, аби не було таких ситуацій, ТЕЦ має бути добре підготована до опалювального сезону, мають провести ремонти котлів, мереж, гідравлічні випробування. Є регламент робіт, якого має бути дотримано. На жаль, торік “Нафтогаз Тепло” його не дотримав, тож наслідком було відключення тепла посеред сезону”.

За словами голови, зараз на ТЕЦ проводять ремонти котлів і наповнюють мережі водою, аби провести гідравлічні випробування. Як пообіцяв Юрій Вітренко, уже з 1 вересня працівники і Новороздільської, і Новояворівської ТЕЦ почнуть працювати повний робочий тиждень (наразі вони виходять на роботу лише три дні на тиждень).

Однак безперебійна робота ТЕЦ – не єдина проблема Нового Роздолу. Досі не вирішене питання з тарифом, за яким постачатимуть тепло мешканцям.

“Нам подали на затвердження тариф, який удвічі перевищує нинішній. “Нафтогаз Тепло” пропонує платити по 2498 грн за гігакалорію, тоді як нині це 1223 грн. Це дуже велика різниця, – каже Ярина Яценко. – Нам цей тариф подали ще 12 грудня минулого року, але ми вирішили не підвищувати його посеред опалювального сезону. Розумію, що є об’єктивні причини для перегляду тарифу, бо зросла і мінімальна зарплата, і ціна на газ, але маємо зауваження до саме такої цифри. До початку опалювального сезону маємо напрацювати варіант, який подамо на затвердження виконкому. Швидше за все, ціна буде трохи меншою за ту, яку пропонує “Нафтогаз Тепло”. Частково така висока ціна пов’язана з великими втратами в мережах. Наша ТЕЦ має генерувати енергію, але вона цього не робить, працюють лише котли. Але якщо є можливості для того, аби генерувати енергію і заробляти кошти, тоді ціна на тепло буде інша. Це було однією з тем розмови з Юрієм Вітренком. Треба знайти технологічні рішення, щоб запустити вироблення електроенергії на ТЕЦ, аби і здешевити тепло, і подавати гарячу воду цілий рік. Бо наразі у нас влітку гарячої води немає, хоча раніше була цілодобово і круглорічно”.

Коментарі

Позначки: ,