Сьогодні в Україні з’явилися нові гроші: як виглядає 10-гривнева монета (ВІДЕО)

Економіка 03 Червня, 2020 1 979

Фото: НБУ

10-гривневі монети поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень

Національний банк України 03 червня 2020 року ввів в обіг монети номіналом 10 гривень.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на НБУ, відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень.

Першочергово Національний банк уведе в обіг понад 5 млн монет номіналом 10 гривень. Вони уже розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах (Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Хмельницький). Відсьогодні банки можуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку й видавати їх своїм клієнтам.

фото: НБУ

Як інформує НБУ, усі нові обігові монети відрізняються між собою за масою, товщиною, діаметром, зображенням та матеріалом, з якого вони виготовлені, а також рифленням гурту (третій бік монети).

На реверсі монети номіналом 10 гривень розміщено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, що повторює його зображення на 10-гривневих банкнотах. На аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зазначено номінал монети.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем.

Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова обігова монета суттєво відрізняється від нових обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. Зокрема, вона має гурт з спеціальним крупним рифленням, що дозволить легко її відрізнити від обігових монет інших номіналів.

Коментарі

Позначки: , , , ,