Об’їзна дорога до Трускавця у 10 разів небезпечніша, ніж нинішня, – науковець

Економіка 01 Травня, 2020 5 151

Фото: "Джерела Трускавця"

Об’їзна дорога до Трускавця у 10 разів небезпечніша, ніж нинішня. І грошей «закопають» у 10 разів більше.

Як пише «Четверта студія»  з посиланням на “Джерела Трускавця”, так прокоментував проєкт будівництва нової дороги до міста-курорту кандидат геологічних наук Василь Дяків, який вже не вперше наголошує на недоцільності прокладання шляху через Модричі.

Місяць тому науковці Зенон Хевпа, Василь Дяків та Зеновій Варивода скерували звернення до голови Державного агентства автомобільних доріг України й голови Львівської облдержадміністрації, у якому висловили свою позицію.

– Беручи до уваги результати досліджень території рудника №2 «Полімінералу» і проєкт нової дороги та співставляючи їх з впевненістю можна стверджувати, що частина території об’їзного шляху проходить по аварійній ділянці землі, яка прилягає до лінії гірничого відводу стебницького родовища калійних солей, – йдеться у звернені.

Днями Служба автомобільних доріг відповіла на листа науковців. Будуватимуть «кота в мішку», – зробив висновок Василь Дяків у коментарі в ФБ, зазначивши, що з інженерно-геологічних досліджень, як випливає з листа, проведено тільки вертикальне електричне зондування.

При цьому Служба автомобільних доріг визнає, що ділянка закарстована та «поділяє стурбованість авторів». На наше звернення обговорити проблеми у колі фахівців – повне мовчання… Результат будівництва буде наступним: якщо не пробурять свердловини до рівня солей (30-50 м) у заплаві Вишниці, не виявлять та не затомпонують карстові порожнини, нова дорога буде в 10 разів небезпечнішою ніж стара. При цьому грошей закопають у 10 разів більше, – наголошує Василь Дяків, кандидат геологічних наук ЛНУ ім. Івана Франка.

Позицію пана Василя поділяють і дописувачі мережі Фейсбук, які долучилися до дискусії.

 

Зазначимо, 30 квітня депутати Бориславської міської ради проголосували за надання земельної ділянки під обслуговування дороги.

На засіданні був присутній трускавецький мер Андрій Кульчинський. Він зазначив, що вже за кілька днів «Львівський облавтодор» розпочинає тендерну процедуру визначення підрядника, який виконуватиме роботи.

– Сьогодні маємо підтримку облдержадміністрації, обласної ради, Ореста Саламахи. Дякую міському голові Ігорю Яворському, депутатам міської ради Борислава за розуміння, – наголосив Андрій Кульчинський.

Нагадаємо, що для реалізації проєкту об’їзної дороги до Трускавця уряд має виділити 250 млн гривень.

Коментарі

Позначки: , , , ,