На Львівщині страйкують шахтарі

Економіка 30 Серпня, 2020 478

Фото: ФБ/Шахтарі Червонограда

Сьогодні в Україні відзначатимуть День шахтаря

На шахті «НАДІЯ» ДП “Львіввугілля” другу добу триває протест гірників.

Як повідомляється на сторінці спільноти “Шахтарі Червонограда”, станом на 18.30 29 серпня, “під землею продовжують протест 40 гірників”.

“Ситуація непроста, а Калуська ТЕЦ лише в понеділок зможе перерахувати 3,7 млн грн боргу за відвантажене вугілля. Ще 2 млн грн можливо вдасться отримати протягом тижня від суміжних організацій – трейдерів. З яких джерел погасити залишок боргу майже в 56 млн грн – питання. Але це необхідно буде зробити – шахтарі підприємства налаштовані вкрай рішуче”, – зазначається у повідомленні.

“Триває протест гірників шахти “Надія”, розташованій в місті Соснівка. Зарплата на підприємстві не виплачується з березня. Сумарна заборгованість перевалила за 60 мільйонів гривень. На даний момент на поверхню відмовляються виходити 47 шахтарів. Це працівники 3 та 4 зміни. Керівництво шахти не пустило зранку під землю першу зміну. Як повідомляє лідер незалежної профспілки гірників Михайло Волинець, на шахту вже прибув заступник міністра енергетики Олександр Зорін”,- повідомляє “Трудова Галичина” у ФБ.

Сьогодні в Україні відзначатимуть День Шахтаря.

Як повідомляє “Ехо ЧГ”, дві зміни шахти Надія залишаються під землею. Друга та третя – підтримали колег на поверхні. Ехо Червонограда вдалося поспілкуватись із працівниками бастуючої копальні. Пояснюють – зароблене в повному обсязі не отримують ще з лютого. Час від часу на картку надходять відсотки. Напередодні професійного свята отримали по кількасот гривень. Попри те, відвантаження, кажуть шахтарі, є.

Відтак, четверта зміна відмовилась підніматись на гора. До них 29 серпня, приєднались і працівники першої зміни. Інші гірники залишились страйкувати на поверхні.

Шахтарі підтвердили, що до них на розмову приїжджав заступник міністра енергетики Олександр Зорін. Проте станом на 20:30  29 серпня візит посадовця не переконав шахтарів припинити страйк.

За інформацією нардепа Михайла Волинця, станом на 25 серпня борг перед гірниками “Надії” сягнув 61,54 млн грн.

Нагадаємо, 18 червня працівники цього підприємства їздили з протестами під Львівську облдержадміністрацію. А потім – продовжили страйки у Києві. Проте наразі бастування суттєвого результату не дало.

Довідково. День шахтаря — професійне свято працівників вугільної промисловості України. Професійне свято шахтарів, спочатку в СРСР, а зараз в  Україні, Білорусі, Естонії, Казахстані та на території Росії. Відзначається щорічно в останню неділю серпня.

Коментарі

Позначки: , , ,