Криза із пальним в Україні вигідна Коломойському (ВІДЕО)

Економіка 01 Червня, 2021 127

Кому війна, а Коломойському – надприбутки. Історія про те, як економічна блокада Білорусі, а заразом і її бензинова криза зіграє на збагачення олігарха.

Як це стало можливим йдеться у новому розслідуванні Watchdogs. Info, пише Четверта студія з посиланням на Прямий.

Схоже торговельна війна між Україною та Білоруссю заходить на нове коло. Спочатку наша країна закриває небо та аеропорти для білоруських літаків. Мінськ у відповідь запроваджує так званий “режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів”. Далі – більше. Стало відомо, що постачання білоруського бензину вже в червні – під великим питанням. Адже за даними профільного видання «енкор» Білоруська нафтова компанія не підтвердила постачання бензину марки А-95 для українських контрагентів на червень. А це – спричинило паніку на українському ринку

У чому реальна причина – впродовж усіх вихідних було інтригою. Чи то справді рішення суто політичне – через припинення авіасполучення чи то через проблеми самих білорусів – через санкції та брак сировини вони в цей період ймовірно просто не зможуть виробити необхідну кількість пального на експорт. І експерти більше схиляються до цієї версії, адже для білорусів відмовитись від продажу бензину в Україну – то все одно, що вистрілити собі у ногу. Як-не-як майже половина усього ринку українського пального – таки під Білоруссю. Зрештою, напередодні стало відомо – білоруського бензину справді в Україні стане менше. Але як запевнили в Білоруській нафтовій компанії не через політику – а нібито через ремонт Мозирського НПЗ. За будь-якої причини – ціни на пальне можуть підскочити.

І схоже, що на тлі цієї бензинової паніки в одного відомого всім енергетичного магната зачухалися руки. Мінус конкурент у вигляді білорусів – плюс у прибутках, і звісно, можливості підняти ціни. Адже тільки-но з’явилася новина про ймовірне припинення поставок білоруського пального, вітчизняна компанія “Укртатнафта” заявила, що тепер вона забезпечуватиме Україну бензином! Тим більше, що білоруси давно були для «укртатнафти», мов кістка у горлі. Компанія скаржилася до Кабміну щодо субсидування бензину від «бацьки», мовляв це створювало нерівні умови для конкуренції на вітчизняному ринку. Ну й тепер – зоряний час настав.

Але хто виграє від цього? Ви ще не здогадалися? То давайте я вам розповім, що це за компаія така “Укртатнафта”. Бо ж формально вона – напівдержавна. 43% акцій «Укртатнафти» належать державному “Нафтогазу”, решта – кіпрським компаніям, які…. пов’язують з Коломойським. Хоча як це заведено у самого ІгорВалєріча, прямої ниточки не знайти. Але є у менеджменті “свої люди”.

Хоч держава і має одним пакетом 43%, вона позбавлена операційного контролю над підприємством. Багаторічним головою правління “Укртатнафти” був і є зараз Павло Овчаренко – людина Ігоря Коломойського.

Коментарі

Позначки: ,