Білорусь ввела ліцензування на імпорт українських товарів

Економіка 28 Травня, 2021 39

Білорусь запровадила режим індивідуального ліцензування на імпорт низки українських товарів.

Про це заявив торговий представник України Тарас Качка.

Так, під ліцензування попали кондитерські вироби, шоколад, соки, пиво, плити ДСП і ДВП, шпалери, туалетний папір і упаковка, цегла, керамічна плитка, скляні ампули, сільгосптехніка для сіяння, пральні машини та меблі.

Качка додав, що рішення затверджене постановою Ради міністрів Білорусі від 26 травня №292, набере чинності через десять днів після публікації й розраховане на шість місяців.

“Такі дії є необґрунтованими та дискримінаційними. Режим індивідуального ліцензування означає ручне управління ввезенням української продукції до Білорусі. Уряд проводить консультації з виробниками щодо усунення негативних наслідків дискримінаційних дій уряду Білорусі”, – додав він.

Пізніше Качка додав, що заходи з ліцензуванню імпорту за оперативною інформацією пов‘язані з торговими обмеженнями які накладалися раніше.

“Новини щодо бензину за оперативною інформацією пов‘язані з технологічним процесами на виробництві білорускього виробника і не матимуть довгострокових наслідків для імпорту бензину з Білорусі. Політика щодо диверсифікації постачань буде посилена. Але поки не піддавайтеся паніці. Звісно поява таких новин в один день живить конспірологічні теорії, але цього разу варто триматися раціонального розуміння ситуації. Прохання всіх – не зв‘язувати всі події до купи”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, з 29 травня Україна закриває небо для зареєстрованих літаків із Білорусі.

Як відомо, після інциденту з літаком авіакомпанії Ryanair у Мінську Україна з 26 травня заборонила польоти над повітряним простором Білорусі.

Нагадаємо, що 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни – Вільнюс, який здійснив екстрену посадку через повідомлення про вибуховий пристрій на борту. Після затримання Протасевича до редакції Nexta почали надходити погрози.

Як відомо, інформація про мінування пасажирського рейсу Ryanair, який здійснив примусову посадку у Мінську, надійшла електронним листом. Про це йдеться у фрагменті переговорів білоруського авіадиспетчера і пілота літака Ryanair.

Провладний білоруський телеграм-канал опублікував звернення викраденого у Мінську опозиційного журналіста Романа Протасевича. Батько затриманого опозиційного блогера Дмитро Протасевич заявив, що Романа Протасевича змусили визнати провину на відеозвернення.

Заступник голови Міністерства закордонних справ Польщі впевнений, що засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича катували у білоруській в’язниці.

Пізніше білоруський провладний Telegram-канал “Желтые сливы” оприлюднив відео із затриманою Софією Сапегою – дівчиною співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Її теж затримали у Мінську 23 травня. Згодом білоруські правозахисники внесли Софію Сапегу до переліку політв’язнів.

Відомо, що глави МЗС G7 засудили безпрецедентні дії білоруської влади та попередили Мінськ про нові санкції у разі подальшого тиску на опозицію. Крім того, очільник МЗС Німеччини зауважив, що у разі нових санкцій проти Білорусі йтиметься про людей, компанії і платежі.

Коментарі

Позначки: ,