ЗМІ Садового хвалять Зеленського більше, ніж ЗМІ Коломойського, – дослідження

Новини 08 Вересня, 2020 569

Андрій Садовий Фото: ФБ/Юрій Ситник‎/Львів та його львівці

Деолігархізація медіа – такий пріоритет на посаді Президента Володимир Зеленський озвучив у травні 2019 року. Під час пресмарафону він пояснив, що має на увазі.

“Деолігархізація медіа говорить про те, що всі власники телеканалів, усіх ЗМІ, інтернет-платформ повинні бути бізнесменами, а не політиками. Тобто вони не мають впливати на політику того чи іншого засобу масової інформації”, – розповів у жовтні 2019-го журналістам Зеленський.

Проте просування в напрямі деолігархізації не відбувається. Власники продовжують використовувати медіа у своїх політичних цілях.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на Інститут масової інформації, такий висновок дослідження ГО “Інститут масової інформації” контенту дев’яти сайтів: segodnya.ua, fakty.com.ua, unian.ua, prm.ua, strana.ua, 112.ua, podrobnosti.ua, obozrevatel.com, 24tv.ua.

24-й Садового: Зе-тотал

Серед топполітиків на сайті 24-го телеканалу добрі показники мають усі представники команди Зеленського. Ці цифри порівняні із сайтом УНІАНу Коломойського. Як і на останньому, на сайті 24tv.ua виділяється і Дубілет, хоча має скромніший результат – “лише” чотири новини.

А от у висвітленні парламентської команди Зеленського сайт 24-го каналу перевершив навіть УНІАН. Представники “Слуги народу” фігурують у 83,9% “парламентських” новин. Це найбільший показник серед усіх досліджених сайтів.

Цікаво, що сам Андрій Садовий у політичних новинах протягом 20–24 січня на сайті 24tv.ua не з’являвся.

Попри обіцяну деолігархізацію ЗМІ досліджені медіа залишаються політичним інструментом у руках олігархів. Зі стрічок новин їхніх сайтів можна достеменно визначити, які політичні симпатії має той чи інший олігарх, яких політиків просуває. Водночас цей зв’язок олігарх – політик не афішується ані першими, ані другими.

Дослідження показало, що станом на 20–24 січня прихильність до Президента та прем’єра демонстрували такі олігархи, як Ахметов, Пінчук та Коломойський. Також на боці команди Зеленського в інформаційному полі грав сайт 24-го телеканалу, який пов’язують зі львівським мером Садовим.

 

Повне дослідження можна прочитати на сайті ІМІ.

Довідка. 24 канал — перший український цілодобовий канал новин. Входить у медіахолдинг ТРК «Люкс» власником якого є Катерина Кіт-Садова. Новини політики, економіки, шоу-бізнесу, спорту оновлюються в режимі прямого ефіру. Транслюється по всій території України.

Коментарі

Позначки: , ,