ЗМІ отримали листа від імені ОПУ з критикою мітингів за Стерненка (ВІДЕО)

Новини 26 Лютого, 2021 971
Сергій Стерненко у Приморському суді Одеси, 23 лютого 2021 року Фото: hromadske

Сергій Стерненко у Приморському суді Одеси, 23 лютого 2021 року Фото: hromadske

Пресслужба Одеської ОДА надіслала місцевим медіа листа від імені Офісу президента “з інформацією щодо справи С. Стерненка”. Автори звернення наполягають, що акції на підтримку ексочільника одеського осередку “Правого сектору” підтримуються партією “Європейська солідарність” та безпосередньо експрезидентом Петром Порошенком.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Відповідний лист надійшов на пошту Суспільного Одеси о 09:20 25 лютого. Серед інших отримувачів вказано ще декілька сотень електронних адрес, принаймні частина з яких – місцеві засоби масової інформації.

У тексті звернення йдеться про “вчорашній мітинг” біля будівлі Офісу президента. Ймовірно, йдеться про акцію протесту, яка відбулася 23 лютого. Автори звернення наполягають, що до заходу причетні представники партії “Європейська солідарність”.

“Мітинг підтримали всі блогери Петра Порошенка, а до самого протесту приєдналася молодь, яка підтримує партію “Європейська Солідарність”. Це співтовариство з пари тисяч чоловік намагався розгойдати і так нестабільні державні інститути, створюючи картинку абсурду і нівелюючи цінності Майдану. Вони фактично, свідомо чи ні, але підтримували наративи Росії”, – йдеться в листі.

Також автори звернення називають гасла мітингувальників “примітивними”, а саму акцію – “спробою повторити Майдан”. Далі публікуємо цитату з листа в авторській редакції.

“У цій натовпу, кричущої завчені примітивні гасла, нічого не вийде, як би вони не старалися повторити Майдан. Тому що остання наша революція була побудована на понятті гідності, про який приймають участь радикали, очевидно, знають мало. Українці прекрасно усвідомлюють, що таке європейські цінності і вони не дадуть використати себе в якості експериментальних електоральних мишок групкою пихатих відщепенців”, – дослівно йдеться у зверненні.

Крім того до листа прикріпили відеозапис, на якому народний депутат від партії “Слуга народу” Олександр Качура називає Стерненка “політичною та медійною фігурою” та наголошує, що подібні питання “вирішують не в фейсбуці, а в суді”.

Кореспонденти Суспільного звернулися за коментарем до прессекретарки Одеської ОДА Анастасії Чуженкової, аби дізнатися, чи справді пресслужба відправляла цей лист. Вона підтвердила це, однак наголосила, що текст листа “це не позиція Одеської облдержадміністрації”, а файли, які надійшли до ОДА, “були неправильно опрацьовані відділом комунікації”.

“Я повернулася з брифінгу і побачила, що він вже розісланий у зовсім неправильній редакції, і вийшло технічне непорозуміння. Я дуже вибачаюся, але, на жаль, нічого змінити вже не можу”, – пояснила Чуженкова.

Кореспонденти Суспільного також звернулися за коментарем до очільниці директорату з питань інформаційної політики Офісу президента України Ірини Победоносцевої. Вона відповіла, що ОПУ не надсилав листів до ОДА. Однак попросила надіслати їй скріншот. Після того, як Суспільне надіслала файл, Победоносцева не відповіла на дзвінок. Утім повідомленням пообіцяла зателефонувати пізніше, оскільки наразі не може говорити.

Також Суспільне телефонувало нардепу Олександру Качурі, утім він не відповів на дзвінок.

Нагадаємо, колегія суддів Приморського районного суду Одеси ув’язнила на 7 років та 3 місяці колишнього очільника одеського “Правого сектора” Сергія Стерненка. Йому закидають викрадення місцевого депутата Сергія Щербича, розбій та зберігання зброї. Аналогічне покарання отримав і соратник Стерненка Руслан Демчук.

Після оголошення вироку під будівлею суду почалися сутички між мітингарями, які підтримували Стерненка, та правоохоронцями. Люди блокували автівки поліції, в яких Стерненка та Демчука мали вивезти до СІЗО. Також акція на підтримку засуджених відбулася біля пам’ятника Дюку де Рішельє в центрі Одеси. Учасники заходу назвали Стерненка “політв’язнем”, а вирок – “репресіями”.

Додамо, цю справу розглядали протягом майже п’яти років. Стерненку та Демчуку інкримінували викрадення тодішнього депутата однієї з районних рад Одеської області Сергія Щербича та розбійний напад на нього. Також в цій справі ексочільнику одеського “Правого сектору” закидали незаконне зберігання зброї. Натомість обвинувачений називає справу сфабрикованою та побудованою “виключно на заяві Щербича”.

Коментарі

Позначки: ,