Жителі трьох районів області по ліки будуть їздити до Львова

Новини 23 Березня, 2020 1 464

Фото: Буський медіа портал

У Буську найстарішу комунальну аптеку закривають

У зв’язку із закриттям комунальної аптеки №91 у м. Буську, відпуск психотропних та наркотичних таблетованих препаратів буде здійснювати аптека №1 у м. Львів, вул. А.Фредра, 2. 

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляє “Буський медіа портал”.

Нагадаємо, у 2017 році колектив ДКП «Центральна районна аптека №91 м.Буськ» заявляв про те, що аптеку, яка існує з часів Другої Світової війни хочуть виселити, а приміщення передати в оренду приватним аптечним закладам. Якщо це вдасться Управлінню майном спільної власності Львівської обласної ради зробити, їздити по ліки мешканцям Буського, Радехівського, Золочівського району доведеться до Львова. Це вже не вперше на території області намагаються закривати комунальні аптеки, створюючи  суттєві незручності для певних категорій населення (онкохворі, психічнохворі тощо), які через аптеку забезпечуються знеболюючими (наркотичними) препаратами.

«Наша  аптека є комунальним підприємством, яке було передане в обласну комунальну власність. Власником усіх приміщень, які використовуються аптекою, є Львівська обласна рада. Нею уповноважений орган – Управління майном спільної власності Львівської обласної ради, формально відносяться до своїх обов’язків щодо управління підприємствами, які є в обласній комунальній власності (у тому числі, аптекою), тривалий період часу жодної фінансової підтримки аптеці не надають, а навпаки, намагаються вигідно їх позбутись. Підтвердженням цьому є неодноразові наміри представників власника передати приміщення, які займає аптека, в оренду приватним аптечним закладом нібито через те, що діяльність аптеки є нерентабельною, – розповідала журналісту нашого видання заступник завідувача ДКП «Центральна районна аптека №91 м.Буськ» Марія Іваськів. – Інформація про те, що аптека є нерентабельна, не відповідає дійсності, адже лише за результати 2015 року аптека отримала 20 тис грн доходу у міський бюджет, 5 тис грн перерахувала податку на прибуток, 1 тис 100 грн – податку з чистого доходу».

За її словами, спочатку Управління майном спільної власності Львівської обласної ради,  продало одну із кімнат аптеки, але із виручених коштів ні копійки на ремонт комунальної аптеки не дали (аптека на власному забезпеченні і потребує ремонту), а потім почались знову утиски. До аптеки, яка колись виготовляла ліки, почали масово їздити представники приватних мережевих аптек, які цікавляться приміщенням, адже воно  знаходиться у самісінькому центрі міста, а це неабиякий «ласий шматок».

Марія Іваськів каже,  що ДКП «Центральна районна аптека №91 м.Буськ» до останнього забезпечувала ліками сільських мешканців у Львівській області. Однак, через руйнівну політику центральної влади, бездіяльність власника, агресивне збільшення конкуренції з боку комерційних аптек, вони також, на жаль, змушені були піти на закриття ряду своїх сільських підрозділів в області.

А тепер якщо аптеку позбавлять приміщення, це призведе до її фактичного закриття, адже аптека не може функціонувати без приміщення. Більш того, закриття аптеки викличе суспільне невдоволення, так як цими діями будуть створені суттєві незручності для певних категорій населення (онкохворі, психічнохворі тощо), які через аптеку забезпечуються знеболюючими (наркотичними) препаратами. Аналогічна ситуація склалася у Золочівському районі мешканці якого, після закриття там останньої комунальної аптеки, змушені їздити за ліками у сусідні райони та до м.Львів.

 

Коментарі

Позначки: , , ,