Жінки засудили сексизм у політиці партії Зеленського

Новини 24 Червня, 2020 705

Платформа «Безпека. Жінки. Мир» засуджує сексизм у політиці в цілому й конкретний випадок сексизму з вуст керівництва партії влади зокрема. Про це на своїй сторінці у мережі Facebook пише народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз, пише Четверта студія.

«Подібні висловлювання знецінюють професійні досягнення жінок у політиці і інших сферах суспільного життя, перетворюючи жінок лише в об’єкти краси (чи не краси), молодості чи об’єкти більш поважного віку, і, як наслідок, – нав’язують стереотипи про меншовартість жінки і її виключну роль як об’єкта сексуальних бажань», – наголошує Фріз.

Подібні висловлювання є неприпустимими в цивілізованому суспільстві і мають отримати жорстку публічну реакцію. Час привести в українську політику не лише нові обличчя, а й нову політичну культуру, в якій немає місця дискримінації за будь-якою ознакою, в тому числі – гендерною чи віковою, зазначає Ірина Фріз.

«Ритуальні» заяви про повагу до рівних прав і можливостей жінок і чоловіків розбиваються реаліями української політики, де квітне дрімучий сексизм і нав’язування меншовартісної ролі жінки. Образливі репліки принижують гідність не лише тих жінок, яким адресувались, а всіх українок, бо, на жаль, є частиною буденного суспільно-політичного життя, ілюстрацією справжнього ставлення до жінок в соціумі. І не є цивілізованою мовою партійного спілкування в демократичних партіях», зауважує представниця «Європейської Солідарності».

«Жінкам-політикиням потрібно мати неабияку силу, щоб протистояти сексизму. Ми боролися з гендерними стереотипами всі ці роки і сьогодні не дамо так званим «новим обличчям» зруйнувати досягнуте, перекреслити паростки взаємоповаги і рівності в українській політиці. Жінки, які стають мішенями сексизму, нерідко втрачають можливості розвивати свою кар’єру і отримують серйозні психологічні травми», – пише Фріз.

За її словами, дослідження різних організацій стосовно насильства щодо жінок у політичній сфері показують, що близько 60% політикинь стикаються з сексизмом, проявами фізичного та психологічного насильства онлайн і офлайн. Ці бар’єри на шляху до досягнення рівноправної участі у політичному житті жінок і чоловіків й досі не подолано в Україні. Це однозначно віддаляє нас від цивілізованого світу, – переконана Фріз. Вона нагадує – стаття 47 нового Виборчого кодексу зобов’язує дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації, уникати дискримінації та сексизму в інформації про вибори.

«Закликаємо усіх учасників і учасниць керуватись у своїй поведінці нормами чинного законодавства з питань протидії дискримінації за ознакою статі. Вимагаємо від учасників сексистського скандалу реальних вибачень перед українками, яких вони принизили своїми висловлюваннями. Очікуємо від колег та колегинь з МФО «Рівні можливості» жорсткої реакції, без оглядки на партійну приналежність», – резюмує Ірина Фріз.

Коментарі

Позначки: , , , ,