Жінка, яка береться за складні справи, викликає повагу серед чоловіків, – Ірина Гримак

Новини 18 Лютого, 2021 1 503

Жінка, яка береться за складні справи, викликає повагу серед чоловіків, - Ірина Гримак

Бюджет Львівської області цього року вдвічі менший, аніж бюджет Львова

На початку грудня 2020 року Львівську обласну раду очолила Ірина Гримак. Представниця партії “Європейська Солідарність” стала першою жінкою-головою обласного парламенту, яку обрали таємним голосуванням. Хоч особливої інтриги перед голосуванням не було, проте до оголошення офіційних результатів Ірину Гримак ніхто не наважувався вітати із майбутньою посадою. Минуло уже більше двох місяців з часу обрання Ірини Ярославівни (саме так у Львові усі називають Ірину Гримак, – ред.) на найвищу виборчу посаду Львівщини, тож кореспондент ІВ Четверта студія зустрівся із головою Львівської облради Іриною Гримак й у бліц-інтерв’ю розпитав її про перші враження та досягнення від нової роботи.

Ви стали першою жінкою на посаді голови Львівської обласної ради. Як будуєте роботу?

– Для мене честь працювати із сильними та впливовими чоловіками і жінками. У колективі, де кожен з досвідом і має в своєму резюме реальні здобутки.

Політичною історією Львівщини ми всі пишаємося, в нашому краї формувалися і працювали видатні політики. Своїми рішеннями Львівська обласна рада неодноразово впливала на загальнодержавну політику. Принципи демократії особливо притаманні львів’янам, тому жодних гендерних упереджень не може виникати.

Ми з колегами продовжимо традиції ради минулих скликань, інтереси держави і захист українських цінностей, громади Львівщини завжди будуть пріоритетом для нас.

Є безліч успішних прикладів досягнень жінок у політиці. Все більше жінок торують шлях у владу, долаючи труднощі, які іноді чоловікам не під силу, і демонструють успіхи. Жінка, яка береться за складні справи, викликає повагу серед чоловіків. Думаю, що можу розраховувати на допомогу своїх колег, розраховую на їхню підтримку, і впевнена, що разом нам все під силу.

 Які якості важливі на цій посаді?

– Депутат – це самодостатній політик, якого підтримують тисячі людей. На виборах люди делегували нам повноваження представляти в раді інтереси кожного міста, селища, села Львівщини. Співпраця з депутатським корпусом щодня породжує багато викликів. Тут важливо вміти досягати компромісу, мати авторитет і бути лідером. А управлінський досвід, здобутий раніше, допомагає швидко зрозуміти і організувати процес роботи.

Результат нашої діяльності в раді досягається максимально тоді, коли цілі співпадають і кожен працює з великою віддачею. На мою думку, не кількістю вказівок, а вмінням почути і врахувати думку кожного, знайти нестандартні рішення, об’єднати і націлити на спільну роботу, вимірюється ефективність роботи голови ради.

Адже саме поняття “рада” означає не жорстку ієрархію, а партнерство, спільну роботу, пошук рішень. Це колегіальний орган. Через депутатів громада здійснює владу. І у цьому суть демократії. Результативність роботи всієї ради залежить від того, наскільки кожен депутат відчуває відповідальність перед людьми.

 Все ж графік роботи напружений?

– Мій робочий день щоразу розписаний на десятки зустрічей, виїзди в райони. Але для мене такий графік – звичний, адже раніше, на посаді заступника голови Львівської ОДА, мені доводилося щодня їздити областю та розв’язувати різноманітні проблеми, приймати непрості рішення. Впродовж чотирьох років роботи в області мені доводилося займатися житлово-комунальним господарством, ремонтом доріг, екологічною сферою.

За період роботи в ЛОДА, разом із командою під керівництвом Олега Синютки, нам вдалося відремонтувати 1744 кілометри доріг, відкрити нові підприємства, збудувати 14 нових шкіл 23 дитячих садочки. Результати нашої праці очевидні і, справді, є чим гордитися. І, повірте, це не просто пафосні слова. Тож я добре знаю кожен напрямок, кожну територію з її перевагами і проблемними питаннями.

Варто зазначити, що обласна рада не обмежується лише роботою в залі засідань та голосуваннями, як може видатися. Є щоденна робота, яку не бачить пересічний мешканець. Це і робота депутатів у громадах, виїзди профільних комісій на проблемні об’єкти чи огляд проектів, які реалізуються в області та постійна комунікація з керівниками об’єднаних територіальних громад.

Обласна рада VIII скликання складається з 9 фракцій, 15 постійних депутатських комісій. У підпорядкуванні – більше двох сотень комунальних установ. Комісії обласної ради погоджують профільні обласні програми, розподіляють кошти бюджету у різні сфери. Таким чином, депутати беруть на себе відповідальність за використання ресурсів всієї області, а також безпосередньо впливають на розвиток у всіх напрямках від гуманітарного до економічного.

Ірина Гримак

Те, що бюджет області цього року невеликий, удвічі менший, аніж бюджет міста Львова, спонукає депутатів до пошуку нових джерел фінансування. Ми маємо пропонувати інноваційні ідеї, залучати міжнародні кошти, спільно робити промоцію Львівщини, творити бренди нашого краю, щоб забезпечити стабільність і добробут для людей.

Моя ціль  – за наступних п’ять років якісно змінити Львівщину, зробити нашу область успішною, заможною, привабливою. Я усвідомлюю, що для втілення такої мети треба обмежити час на особисте життя і налаштована віддано працювати.

Знаєте, не можна йти у владу, прагнучи розкоші і безтурботного життя. Все навпаки: це самопожертва і зобов’язання перед людьми.

У мене дорослий син, зараз він студент і починає свій професійний шлях. Ми з ним розмовляємо про майбутнє, ділимося мріями. Так от, я хочу зробити все можливе для того, щоб наші діти не шукали роботи і комфорту за кордоном, а мали тут безмежні можливості для реалізації і щасливого життя.

Тому свій час я лічу не годинами, проведеними на роботі, а конкретними корисними справами, які нам вдалося за день зробити.

Який Ваш рецепт успіху?

– Нічого в житті не буває випадковим і не дається безцільно. Щоб стати успішним, треба невтомно працювати, перш за все над собою, вдосконалюватися і не боятися змін. Для цього я багато вчилася. Маю три дипломи про вищу освіту: Львівської комерційної академії, Львівського аграрного університету, Регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Все намагаюся знати досконало, робити відповідально та отримувати задоволення від результатів.

Напевно, моєю мотивацією є бажання перемагати і бути попереду.

Політична діяльність і робота в раді для мене  – новий виклик. А виклики я отримую впродовж усієї кар’єри і кожного разу – це нові життєві уроки, новий досвід та достойні люди, з якими маю честь працювати, спілкуватися і творити.

Тому успіх є і кожного разу він буде нашим спільним успіхом. Я щиро цього бажаю.

Коментарі

Позначки: , ,