Зеленський самоусунувся від проблеми знесення пам’ятника Жукову у Харкові

Новини 03 Червня, 2019 128

Десять пунктів справжньої президентської програми Зеленського. Фото: відкриті джерела.

Ситуація в Харкові навколо пам’ятника маршалу Жукову – яскравий приклад непродуманості та недосконалості гуманітарної політики, яка проводилася протягом останніх років.

Про це на сторінці в Facebook написала прес-секретар президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель.

На її думку, ця ситуація також є свідченням “нагальної необхідності запровадження процедур народовладдя та нової якості діалогу між владою і суспільством”.

“Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” закладає правову колізію. Він вимагає перейменувань та знесення пам’ятників радянським діячам, але водночас робить винятки для випадків, коли такі історичні пам’ятки пов’язані із опором і вигнанням нацистських окупантів з території України. (Пункти д) та є) частини 4 статті 1 Закону)”, – йдеться в дописі Мендель.

Таким чином, підсумувала Мендель, закон не вимагає знесення пам’ятника. Але правова колізія, пов’язана з ним – так само як з перейменуванням проспекту – присутня. Тим більше, за відсутності громадського консенсусу з цього питання у місті Харкові.

Президент вважає, що розв’язання подібних колізій в рамках закону є справою винятково територіальної громади міста. Що передбачає проведення громадських консультацій і слухань та досягнення оптимального рішення, яке б задовольнило всі зацікавлені сторони.

“Міський голова, як лідер територіальної громади, має бути арбітром у цьому протистоянні і організувати процес пошуку оптимального рішення, а не ставати на чийсь бік”, – додала Мендель.

Реакцію на ситуацію з боку МЗС РФ президент вважає черговим втручанням у внутрішні справи суверенної держави і застерігає російську сторону від повторення подібних кроків.

Президент закликає міську владу Харкова провести широке обговорення ситуації в територіальній громаді. Він також закликає національну поліцію та прокуратуру надати правову оцінку подіям, що сталися 2 червня.

Коментарі

Позначки: ,