Зеленський проголосив Софію Ротару національною легендою України

Новини 24 Серпня, 2021 691

Президент Володимир Зеленський уперше вручив відзнаку «Національна легенда України» видатним особистостям. У церемонії, яка відбулася в Маріїнському палаці, також взяла участь перша леді Олена Зеленська.

Про це пише Четверта студія з посиланням на офіс президента.

Глава держави зазначив, що гордий вручити ці нагороди сучасникам, які стали легендами.

«Ми вважаємо всіх вас дійсно легендами нашої країни. Живими легендами. Найповніший і найголовніший зміст саме в тому, що перед нами – живі легенди. Вдячний, що народився, живу і з дитинства знаю вашу творчість, результат вашої роботи в культурі, спорті, мистецтві. Тому хочу разом з дружиною вас привітати», – сказав Володимир Зеленський.

На думку Президента, українські вулиці та проспекти варто називати на честь талановитих постатей сучасності, які «живуть поруч з нами, ходять поміж нас».

«Скільки б ще геніальних поем написав Тарас Шевченко, скільки б ще неповторних будівель створив Городецький, скільки б ще чемпіонів виховав Лобановський, якби їх щодня надихала прогулянка бульваром, вулицею, названими на їхню честь», – зауважив Глава держави.

Він наголосив, що для людини цінні оплески, які вона чує, квіти, які бачить, і та нагорода, за якою вона може піднятися на сцену й виголосити промову, яку, можливо, готувала з дитинства.

«Врешті-решт важливо просто розуміти: моя Батьківщина мене бачить, знає, цінує. На жаль, довгий час у нас було по-іншому… Ми прагнемо змінити це назавжди. І робимо сьогодні перший крок. Я започаткував нову державну нагороду – «Національна легенда України». Щороку ми будемо відзначати нею наших видатних співвітчизників, які досягли вершин у галузі культури, спорту, науки. Сьогодні перші відзнаки отримали сім видатних українців. Сім великих імен. Сім національних легенд», – сказав Володимир Зеленський.

Потому Президент представив кожного з лауреатів. Цьогоріч відзнаку «Національна легенда України» одержали: співачка, народна артистка України та Герой України Софія Євдокименко-Ротару; поет-пісняр, драматург, сценарист, народний артист та Герой України Юрій Рибчинський; генеральний директор – художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені Павла Вірського, народний артист та Герой України Михайло Вантух; живописець, народний художник України Іван Марчук; артистка балету, балетмейстерка, народна артистка України Олена Потапова; заслужений майстер спорту, заслужений тренер України Олег Блохін. Відзнаку, присуджену посмертно композитору, народному артисту та Герою України Мирославу Скорику, Президент вручив його дружині Адріані Ярославівні.

«Забігаючи наперед, хочу сказати: хтось точно не побачив сьогодні своєї улюбленої поетеси, актриси, музиканта, спортсмена. Це не значить, що ми не вважаємо їх легендами – це значить, що Україна має сотні легенд. Всі вони будуть вшановані Україною. Ця премія відбуватиметься щороку. І щороку, так, як і цьогоріч, від себе та від імені нашої держави я, вклоняючись, буду казати вам «дякую». Кожному з вас», – підсумував Володимир Зеленський.

Коментарі

Позначки: ,