Десятки тисяч громадян по всій Україні вийшли на акцію «Червоні лінії», щоб донести учасникам переговорів у Норманському форматі спільну позицію: жодних поступок країні-агресору та її лідеру Путіну не може бути. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час виступу на всеукраїнському віче у центрі Києва, пише Четверта студія.

«Ми всі зібрались тут для того, щоб голос з київського віче був почутий в Парижі. Був почутий Ангелой Меркель – надійним другом України, з якою я зустрічався два тижні тому на з`їзді Європейської народної партії у Загребі. Де ми отримали чітку позицію Німеччини на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України».

Петро Порошенко подякував Канцлеру Німеччини за послідовну підтримку України у боротьбі з російською агресією.

«Ми за те, щоб з нами був народ Франції. І це повідомлення Емманюелю Макрону, Президенту Французської Республики. Не можна йти на будь-які поступки Путіну, поки не буде звільнений останній клаптик української землі», – наголосив Петро Порошенко.

«Ми тут, щоб голос звідси був почутий і українським президентом. Це надзвичайно важливо. У нас є підстави наполягати на цьому. Всі пам‘ятають його прагнення стати на коліна перед Путіним? Цього не можна робити», – застеріг Петро Порошенко.

«Пам’ятаєте, як нам казали, що війна подовжується лише тому, що хтось на ній заробляє, а не тому, що до нас вторгся Путін? Ми маємо продовжувати доводити світові: відповідальність за війну лежить на Кремлі і особисто на Путіну. І ми не дамо їм це «заговорити», – наголосив Петро Порошенко.

«Нам говорили: «закінчити війну дуже просто, треба просто перестати стріляти». Майже 8 місяців пройшло, і нарешті пройшло протверезіння, що центр війни – у Росії», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

«Мир для нас – це коли російські війська підуть геть з нашої землі. Коли російські танки і артилерія підуть геть. Коли російські найманці з груп Вагнера та інших підуть геть. А якщо прагнуть залишитись – то лише у в’язницях, відповідаючи за смерті наших громадян», – переконаний Петро Порошенко.

Він нагадав слова Президента Європейської народної партії, колишнього Президента Європейської Ради Дональда Туска як застереження усій Європі та світові: «Якщо ви здасте Україну – ви здасте Європу. Без вільної України не може бути вільної Європи».

Попереджувальні акції напередодні переговорів у Нормандському форматі відбуваються по всій Україні та у багатьох містах світу.

За оцінками організаторів, у Києві на Майдані Незалежності в акції взяли участь двадцять тисяч людей.