Зеленському начхати на верховенство права

Новини 30 Жовтня, 2020 146

Фото: REUTERS

Для президента Володимира Зеленського такі терміни як верховенство права, європейські цінності, державні інтереси та майбутнє України як демократичної, правої держави – ніщо.

Про це, коментуючи скасування Конституціним судом України статті про незаконне збагачення, на своїй сторінці у Фейсбуці заявив народний депутат фракції “Європейська Солідарність” та кандидат на голову Львівської ОТГ Олег Синютка.

За його словами, судді прийняли таке рішення, щоб приховати «нажите непосильним трудом».

“Ось Україна Зеленського «в мініатюрі». Саме так можна схарактеризувати скасування Конституційним Судом основ антикорупційної системи та реакцію на цей кричущий факт з боку Зеленського. На грубе порушення Конституції, удар по боротьбі з корупцією та європейській перспективі України більшістю суддів КС – Зеленський відповів законопроектом, який ще більше порушує Основний закон.

Для Конституційного Суду, президента та його Офісу (а також РНБО, яка вчора засідала в цій справі) такі терміни як верховенство права, європейські цінності, державні інтереси та майбутнє України як демократичної, правої держави – ніщо. Більшість суддів КС зробила це у власних меркантильних інтересах, щоб приховати «нажите непосильним трудом»”, – переконаний нардеп.

Олег Синютка також вважає, що Зеленський свої дії вчинив з чотирьох причин.

“Перше. Конституція й закони для нього – ніщо. Він же «хлопець з народу», який все вирішує, рубаючи з плеча. Або ж «розстрілюючи» парламент. Зміг Зеленський розпустити ВРУ минулого скликання з грубим порушенням Конституції? Зміг, бо така «була воля народу». Як і минулого року указ Зеленського «благословив» КС у цьому ж самому складі. Так само, як «юридично коректним» було «опитування» Зеленського, хоч насправді це було кричуще порушення Конституції та виборчого законодавства.

Друге. Він за будь-яку ціну не хоче показувати статків своїх та інших «слуг народу», отриманих за 1,5 року перебування при владі. Бо тоді народ остаточно зрозуміє, що ніякі вони не «слуги».

Третє. Він побоявся реакції Заходу, який недвозначно заявив, що не буде толерувати знищення системи боротьби з корупцією й може призупинити безвіз. А цього Зеленському не пробачила б більшість українців, особливо молодих. Отже, президентові щось було потрібно робити, щоб показати свій зв’язок з цією частиною виборців.

Четверте, Зеленському потрібна була вистава, щоб приховати дошкульну поразку на місцевих виборах, які показали, що епоха легких перемог закінчилася. І ніколи вже не повернеться”, – додав Олег Синютка.

Він наголосив, що нова влада намагається знищити реформи та курс України в ЄС та НАТО.

” Для існування кожної держави головну роль грають її інститути. В Україні ми їх почали по-справжньому будувати з 2014 року за президенства Петра Порошенка. І чимало нам вдалося зробити. Тому після зміни влади російська п’ята колона, олігархи та їх посіпаки намагалися зруйнувати все, що стало нашим надбанням: від Армії, Церкви, Мови, реформ, верховенства права, демократії й аж до нашого курсу на ЄС і НАТО.

Рішення КС, законопроект і дії президента – це черговий елемент руйнування Зеленським, його «слугами» і «слугами слуг» основ Української державності. Наша відповідь – це законопроекти «Європейської Солідарності», які дозволяють зберегти систему боротьби з корупцією та зміцнюють інститути, які цим займаються.

І я переконаний, що в парламенті ми знайдемо відповідне розуміння інших опозиційних політичних сил, які так само висловилися проти ініціатив Зеленського. P.S: Мені приємно спостерігати за тими політиками, які півтора року займалися зализуванням Зеленського й на догоду йому обпльовуванням Порошенка, а сьогодні кричать «ґвалт!» Нещиро й надто пізно”, – наголосив Олег Синютка.

https://www.facebook.com/Oleg.Synyutka.official/posts/191656395813594

 

Коментарі

Позначки: , , ,